Шапић обишао завршену деоницу на продужетку Булевара Зорана Ђинђића: Већ сада се виде побољшања у функционисању саобраћаја

slika slika slika slika slika

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас завршену деоницу на продужетку Булевара Зорана Ђинђића и њено спајање са кружним током у Улици Владимира Поповића на Новом Београду.

Шапић је подсетио да је пре мање од три месеца посетио локацију, када је најавио ове радове и указао на њихову важност.

– Срећан сам што смо за овако кратко време успели да завршимо ову деоницу. Већ сада се виде побољшања у функционисању саобраћаја у овом делу Новог Београда, а ово ће у будућности добити на још већем значају, с обзиром на планирану саобраћајну инфраструктуру у том делу престонице – навео је Шапић.

Он је подсетио да је Булевар Зорана Ђинћића сада проширен до Улице антифашистичке борбе.

– На том потезу добили смо сада по три траке и нови паркинг, а радови су настављени од Антифашистичке борбе до Булевара уметности. Очекујемо да до јуна завршимо тај потез где ћемо исто добити по три траке. На крају нам остаје парче до Омладинских бригада, које је већ проширено, те настављамо даље ка Тошином бунару. Циљ је да Булевар Зорана Ђинђића буде далеко проходнији како би се растеретио саобраћај у Михајла Пупина и Николе Тесле – појаснио је први човек српске престонице.

Најавио је даља проширења саобраћајница на Новом Београду и изградњу нових паркинг-места.

– Планирано је проширење саобраћајнице Тошин бунар, Земунске улице, односно свих локација које смо обишли током јесени и зиме. Негде су радови увелико у току, за неке локације су завршена пројектна документа и расписани су тендери, а негде су радови завршени, попут ових у Булевару Зорана Ђинђића – истакао је Шапић.

Када је реч о кружном току у Владимира Поповића, Шапић је истакао да је он изузетно велики из разлога што је идеја да се та улица у наставку такође прошири за по још једну траку.

– То ће омогућити несметано кретање све до ауто-пута „Милош Велики” када се уради велика раскрсница на крају Улице Јурија Гагарина на Новом Београду. Највећи број Обреновчана долази преко ауто-пута „Милош Велики” на Војвођанску улицу и Тошин бунар, те га зато и проширујемо јер долази до великог загушења – појаснио је Шапић.

Он је прецизирао да ће Улица Владимира Поповића бити главни булевар који ће водити преко кружног тока, а затим на следећи кружни ток и десно на нови савски мост и укључење на будући тунел.

– Успели смо да скратимо методологију изградње тог тунела и по најновијим информацијама крајем априла или почетком маја ћемо почети са радовима у Булевару деспота Стефана. Најавили смо вам да ће изградња тунела и новог савског моста бити јединствен пројекат и зато је ова раскрсница изузетно важна. Од ове саобраћајнице до Панчевачког моста стизаће се за неколико минута, тако да Карабурма и Вишњичка бања неће никад бити ближи овом делу града. Тренутно радимо да следећа раскрсница буде проходна и да пробијемо крак ка Бранковом мосту – рекао је Шапић.

Шапић је рекао да је битно да динамика радова буде таква да, када почне да се уклања трамвајски мост, она заправо буде саобраћајни правац до Бранковог моста.

– Предвиђено је да се користе „шатл басови”, који би омогућавали прелаз преко Бранковог моста десно у Гаврила Принципа, а потом до Немањине, одакле ће трамваји саобраћати нормално – истакао је Шапић.

Он је на крају навео да су радови на продужетку Булевара Зорана Ђинђића и спајање кружног тока у Владимира Поповића подразумевали и упоредне радове на гасоводу, због чега је мало пробијен рок, те на водоводној инфраструктури, расвети и другим инсталацијама.

– Саобраћајница ће за коју годину засигурно бити најфреквентнији новобеоградски булевар. Ниједно паркинг-место које већ постоји неће бити укинуто, штавише, где их нема направићемо нова. Такође, очекује нас и почетак радова на подвожњаку у Булевару уметности, а радови на петом паркингу од осам, које смо најавили, почели су – истакао је Шапић.

Председник Привременог органа најавио је да ће у наредном периоду проверити динамику свих започетих радова у Новом Београду.