Сајам запошљавања привукао велики број Новобеограђана

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Сајам запошљавања одржан је данас у згради општине Нови Београд уз изузетну посећеност грађана и учешће 36 послодаваца који су понудили укупно 1.195 радних места различитих профила.

Сајам су организовале Национална служба за запошљавње – Филијала за Град Београд и Градска општина Нови Београд. 

Различита радна места, од најпростијих до висококвалификованих, понудиоле су домаће и стране фирме, јавна предузећа и установе, између осталих „LUKOIL SRBIJA“,  Предшколска установа „11“ април“, ЈП „Паркинг сервис“.

Гужва у сали градске општине није јењавала од отварања у 11 часова до 14 сати, до кад је сајам трајао. На видно постављеним натписима фирми, послодавци су истакли занимања која су им потребна, а тражили су се између осталог; продавци, инжењери, радници у прозводњи и обезбеђењу, медицинске сестре, геронто – домаћице. 

Највећу понуду за радницима истакли су Јавно предузеће „Поште Србије“, са чак 150 слободних радних места и фирма „ROBERT BOSCH DOO“ којој је за погон у Пећинцима потребно 140 радника, на производним линијама, у складишту и на пословима техничара одржавања.

Председник општине Бојан Бован, појединачно се захвалио представницима послодаваца који су посетиоцима појашљавали за које позиције су им потребни радници и неке од услова које морају да испуне пре заказивања разговора о запослењу.

-Сајам запошљавања последњих година није организован на Новом Београду, а с обзиром на број становника и број компанија регистрованих на нашој територији, као и све израженији мањак радне снаге код нас, потреба за оваквим сајмовима свакако постоји – рекао је председник општине.

Бован је истакао да Нови Београд има добру саобраћајну повезаност са индустријским зонама, што је олакшица за суграђане, у смислу одласка на посао у те привредне зоне и изнео очекивања да ће се после овог сајма, смањити број незапослених од 5.200 Новобеограђана, колико је званично на евиденцији НСЗ.

– Очекујемо да и изградња ЕКСПО центра, којем Нови Београд такође гравитира, допринесе отварању нових радних места, а посебно бих нагласио да је сајам запошљавања добра прилика за младе људе који имају намеру да због посла иду у иностранство, пре тако крупног животног корака, провере да ли овде имају услове за запослење и прилику да остваре пристојну зараду, граде каријеру и заснивају своје породице – рекао је Бован.

На штанду Националне службе, посетиоци су могли су да се информишу о актуелним јавним позивима и конкурсима, програмима и мерама НСЗ за подстицање запошљавања, а незапослени су имали помоћ у писању радне биографије

Сајам запошљавања на Новом Београду отворио је заменик директора Филијале Београд НСЗ Синиша Кнежевић.    

Он је истакао да су у НСЗ и даље отворени јавни позиви за теже запошљиве категорије становништва, за које је јавни позив отворен до краја овог месеца, а да су јавни позиви за запошљавање особа са инвалидитетом отворени до 31. децембра.

-Што се тиче програма „Моја прва плата“,  у току је друга фаза тог програма, па подсећам да заинтересовани могу да поднесу захтев до 6. децембра – рекао је Кнежевић.