Општина Нови Београд покровитељ Републичког такмичења у роботици: Основци се борили за сваки поен

slika slika slika slika slika slika slika

Више од 320 ђака из 63 основне школе у Србији, учествовало је у суботу, 20. априла, на Републичком такмичењу основаца у роботици и управљању дроновима, које је одржано под покровитељством Градске општине Нови Београд у Хали спортова „Ранко Жеравица“.

Реч је о Фестивалу „Знањем за будућност“ које се налази у званичном календару школских такмичења и смотри Министарства просвете Републике Србије, а организује га Ротари клуб Београд Чукарица.

После интонирања химне Републике Србије, младе роботичаре и више од 80 наставника информатике из Србије, у име председника општине Нови Београд Бојана Бована, поздравио је начелник Одељења за друштвене делатности ГО Нови Београд Ибро Ибрахимовић, а испред организатора успех основнцима пожелео је председник Ротари клуба Владимир Матић.

На финалном турниру учествовало је 78 екипа које су претходно прошле ниже нивое такмичења, од школског до окружног.

Надметање се одвијало у три дисциплине: дрон, мБот робот серија 1 и мБот робот серија 2.

Будући информатичари и роботичари борили су се за сваки поен, па су неке школе освојиле исти број бодова.

У дисциплини управљања дроновима најбоља је била Основна школа „23. октобар“ из Голубинаца, са 275 поена, док је само два бода мање – 263, освојила ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Новог Пазара“. Треће место са освојених 255 поена, поделиле су екипе ОШ „Светозар Марковић“ из Крагујевца и ОШ „Нада Матић“ из Ужица.

У дисциплини „робот 1″ прво место деле ОШ „Матија Губец“ из Таванкута и ОШ „Душан Јерковић“ из Руме. Друго су поделиле ОШ „Иван Горан Ковачић“ из Нишке Бање и школа „Ната Јеличић“ из Шапца, док су трећи у тој дисциплини били ђаци ОШ „Љупче Николић“ из Алексинаца.

Прво место у дисциплини „робот 2“ припало је ОШ „Филип Кљајић Фића“ из Београда-Чукарица са освојених 295 поена, друго су поделиле ОШ „Петар Петровић Његош“ из Зрењанина и ОШ „Драгиша Луковић Шпанац“ из Крагујевца са освојених 285 поена, док су трећи били ђаци ОШ „Аца Милосављевић“ из Рушња-Чукарица и ОШ „Вук Караџић“ из Књажевца.