Републичко такмичење основаца у програмирању дронова  

Градска општина Нови Београд, биће домаћин Републичког такмичења основаца у програмирању дронова, које се организује у суботу 22. априла, од 12 до 16 часова, у Хали спортова „Ранко Жеравица“, Париске комуне 20.

Такмичење ће у 13 часова, отворити Бојан Бован, председник општине Нови Београд.

Програмирање и управљање дроновима део је Фестивала „Знањем за будућност“ које је одобрило Министарство просвете Републике Србије и у званичном је календару такмичења ученика основних школа за ову школску годину.

На претходно одржаним окружним такмичењима, учествовало је готово 100 ђачких екипа. Право да учествују у финалној смотри изборило је 40 основних школа из целе Србије. Екипу чине четири ђака, тако да ће се у суботу надметати 160 ученика, који на такмичење долазе у пратњи својих наставника информатике.

Према пропозицијама, свака екипа решава по три програмска задатка, која ће затим приказати на једном од три полигона у сали.

Изложба и презентација дигиталне опреме за дронове, биће постављена испред сале.

Организатор такмичења је Ротари клуб Београд-Чукарица, који је школама широм Србије у протекле две године донирао 600 рачунара, 1000 мБот робота и више од 870 дронова за учење програмских језика скреч и пајтон.