Радионице са полимерном глином у општинском Центру за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд”

slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ покренуте су нове бесплатне креативне радионице за особе са инвалидитетом у партнерству  са креативним тимом из организације Хобy Свет.

Креативне радионице са полимерном глином представљају начин да се кроз едукацију, забаву и креативно изражавање унапреди квалитет живота социјално осетљивих група, те да се на квалитетан начин испуни њихово слободно времене. Иако је садржај радионица унапред осмишљен и разрађен, оне имају и индивидуализован приступ због специфичности популације социјално осетљивих група и врло различите етиологије проблема с којима долазе. Радионице ће се прилагођавати индивидуланим могућностима полазника и њиховом дневном расположењу, а у атмосфери у којој полазници различите етиологије инвалидитета постижу успех. Осим што ће развити машту, полазници радионица ће вежбати моторику руку, своје стрпљење и концентрацију.

На радионицама ће се као основни материјал користити полимерна глина.

Полимерна глина је смеса за моделовање погодна за све старосне групе и веома лака за употребу. У сировом стању је мека и може се лако разрадити рукама, чиме омогућава вежбање моторике прстију и руку у целости. Чињеница да су међу познатим светским уметницима са полимерном глином особе са мултипле склерозом, целебралном парализом, оштећењима говора, слуха и вида, старији од 60 година… потврђује свестраност, као и терапеутско и терапијско дејство овог уметничког материјала.На радионицама ће полазници израђивати накит, разне друге акцесоаре и украсне предмете. Поједине радионице ће бити тематски осмишљене (годишње доба, Ускрс, Божић…). У плану је и промовисање радова/постигнућа полазника радионица у широј локалној заједници кроз изложбу радова.

Радионице ће водити Андријана Анyа Катавић, уметница са полимерном глином.