Први полигон за обуку деце о безбедности у саобраћају постављен у општини Нови Београд

Општина Нови Београд, у циљу подизања безбедности деце у саобраћају, прва у Београду отворила је модуларни полигон за едукацију најмлађих учесника у саобраћају – ученике основних школа са територије општине Нови Београд. Презентација полигона и час обуке на њему одржан је данас у Основној школи “20.октобар”. Првом часу присуствовао је председник општине Александар Шапић.

– Ми смо прва градска општина која је спровела пројекат Секретаријата за саобраћај, започет ове године, о унапређењу безбедности деце у саобраћају. Поставили смо полигон за обуку ученика у Основној школи “20 октобар”. До краја школске године полигон ће бити постављен у две школе, а од септембра и у осталим новобеоградским школама. На њима ће се деца обучавати о правилном и безбедном понашању у саобраћају тако да ће, једног дана моћи да утичу и на своје родитеље који понекад забораве да се деца угледају на њих, и праве грешке у саобраћају. Ово је прва фаза, а општина ће наставити да ради на унапређењу безбедности деце. Надам се да ћемо успети да завршимо и пројекат који се тиче умрежавања видео надзора у школама и вртићима, тако да ћемо следеће године моћи слободно да кажемо да смо најбезбеднија општина када је реч о безбедности деце – рекао је Шапић.

Посебно обучени едукатори кроз десет лекција научиће децу како се безбедно прелази улица на пешачком прелазу са семафором или без њега, вози бицикл, како да пређу улицу кад изађу из аутобуса и друге ситуације које их очекују у саобраћају. За лакше учење и касније подсећања на научено сва деца добијају и брошуре са примерима и ДВД. После завршене обуке деца добијају и “пешачку дозволу”.