Први час Смех јоге у општинском Центру за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом

У четвртак 8. јуна у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ организован је први час Смех јоге за наше старије суграђане који је одржала Наташа Лукић, сертификована лидерка Смех јоге из Београда са дамама из фолклорног састава „Јелече“.

Смех јога је јединствени концепт смејања без разлога:- играње одређених игрица, вежбање смеха, лагано истезање, вежбање рефлекса и опуштање – све то у комбинацији са вежбама јога дисања. Намењена је свим узрасним групама. Основа Смех јоге су радост и дечија разиграност, а активирају се кроз четири елемента:- певање, плес, игру и смех. Научно је доказано да се  у случају и симулираног и стварног смеха стичу истоветне физиолошке и психолошке предности.

Смех је најмоћнија, уз то- бесплатна, алатка коју свако поседује.То је алатка за решавање стреса на физичком, емотивном и менталном плану.

Представљајући активности центра на уводном састанку са чланицама фолклорне групе „Јелече“, в.д. директора центра Милка Миловановић-Минић је појаснила да је подстицај  активном старењу, подршка здравим стиловима живота у трећем добу и пажња нашим старијим суграђанима брига и циљ општинског Центра истакавши да је „наш заједнички изазов да непрестано стварамо прилике за унапређење квалитета живота рањивих група грађана“.

– У Смех јоги радимо смех као вежбу, те симулирани смех убрзо доводи до искреног и заразног. Можемо да продужимо наш смех докле год желимо и то смејући се гласно и дубоко из дијафрагме/трбуха. Редовним вежбањем развија се позитиван ментални став, мења се перспектива из негативне у позитивну, а свој фокус пребацујемо од проблема ка решењу. Услед повећаног снабдевања ћелија кисеоником наше тело се лечи на ћелијском нивоу, јачамо имунитет и превентивно делујемо, што у крајњем доводи до побољшања нашег здравственог стања у целини. Наша мисија је побољшање односа у заједници и стварење бољег окружења кроз методу Смех јоге која омогућава очување и унапређење нивоа физичког, менталног, емоционалног и душевног здравља, личног и друштвеног развоја – објаснила је Наташа Лукић, сертификована лидерка Смех јоге из Београда.

Јачање социјалних вештина, социјализација маргинализованих група, подршка лицима са инвалидитетом, деци предшколског и школског узраста, афирмација волонтерског рада, унапређење и развој стваралаштва, образовања, науке, спорта, мултикултуралности, унапређење људских права, смањење дискриминације, додатно образовање грађана само су неки од циљева којима доприноси Смех јога.