Промоција пројекта “Социјалне локалне услуге – Нови Београд”

slika slika slika slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ представљен је пројекат “Локалне услуге – Нови Београд” који спроводи Организација Ресурс центар за одрживи развој у партнерству са општином Нови Београд.

Кроз развој иноватних услуга социјалне заштите у локалној заједници, у општини Нови Београд успостављена је иновативна социјална услуга, намењена унапређењу квалитета живота особа са инвалидитетом и њихових породица.

Пројекат промовише иновативну социјалну услугу умрежене сензорне, моторичке и радно-окупационе рехабилитације особа са инвалидитетом.

На овај начин се могу задовољити како различите индивидуалне потребе особа са инвалидитетом тако и потребе различитих група особа са инвалидитетом, у чему се и огледа њена иновативност.

Услуга је смештена у оквиру простора Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд”, установе социјалне заштите коју је основала Општина Нови Београд.
Пројекат је предвидео опремање сензорне собе, собе за моторичку рехабилитацију и радно-окупационе собе као и израду стратешких докумената значајних за успостављањање услуге и њену одрживост.

Пројекат је бројном аудиторијуму представила председница пертнерске Организације Ресурс центар за одрживи развој Биљана Чакован а испред општине и општинског центра гостима се обратила директорка центра Милка Миловановић-Минић која је истакла значај ове услуге за велики број особа са инвалидитетом и чланова њихових породица који врло интензивно посећују понуђене садржаје у сва три простора центра и активно учествују на бројним радионицама.
У име корисника о значају активности које се спроводе у центру говорио је председник Друштва за дечију и церебралну парализу Нови Београд, Синиша Букомир посебно похваливши могућности радне праксе коју су чланови друштва али и остали заинтересовани добили опремањем радне собе за штампу на различитим материјалима.
У име задовољних корисника, родитеља деце и младих са инвалидитетом и учесника говорили су: Тамара Стевановић, Надица Блажић и Влада Томашић који су поделили своја искуства из сензорне собе -високо специјализоване, изоловане и интерактивне просторије са опремом за стимулацију група чула или одређених чула у циљу сензорне рехабилитације и интеграције у коју спроводе обучени дефектолози.

Сви присутни могли су да уживају у представљању карате групе Центра коју води мајстор каратеа Емил Богојев која своје сјајне резултате постиже вежбајући у капацитетима центра. Карате тренинг који је доступан особама са инвалидитетом је део моторичке рехабилитације која представља низ спортско – здравствених  активности, којима се утиче на  одржање покретљивости, побољшање моторичких способности, посебно после болести или повреда. Моторичка рехабилитација представља и превенцију психичким сметњама, јер удаљава од опсесивних мисли, апатије и очајавања, а истовремено јача концентрацију и обнавља везу са реалношћу код особа са инвалидитетом.