Промоција филма „Герника 2“ о разорним последицама бомбардовања Рафинерије нафте у Панчеву

slika slika slika slika slika slika slika slika

У просторијама Удружења Стара Бежанија у Војвођанској улици 68, синоћ је одржана пројекција документарног филма „Герника 2“, о разорним еколошким и здравственим последицама бомбардовања Рафиреније нафте у Панчеву током НАТО агресије 1999. године.

Пројекцији и трибини у просторијама Удружења, са којим Градска општина Нови Београд заједнички учествује у манифестацијама посвећеним култури сећања, присуствовао је и председник општине Бојан Бован, који је истакао да смо се после 25 година присетили тешких дана у новијој српској историји.

-Морамо да се присећамо ових болних тема и због оних који су то доживели, као и генерација које долазе иза нас, тим пре што је Србија и данас на тешким искушењима -рекао је Бован.

Филм „Герника 2“ сценаристе и редитеља Огњена Петковића и продуцента др мед. Љиљане Вернер, говори о хемијском рату без хемијског оружја и разарању хемијских постројења, а настао је у оквиру обележавања 25. годишњице НАТО агресије на Савезну Републику Југославију (1999-2024).

По речима продуцента, др мед. Љиљане Вернер, вишеструким ратним разарањем рафинерије нафте, фабрике вештачког ђубрива, и петрохемијског компекса, нанет је толики степен штете станoвништву и загађењу животне средине, да се Панчево може назвати другом Герником двадесетог века, по шпанском граду који је 1937. потпуно сравњен са земљом у бомбардовању нацистичке Немачке током Шпанског грађанског рата.