Представљен инструмент Пасош компетенција у општинском Центру

slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ у оквиру сарадње са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) представљен је инструмент Пасош компетенција као део пројекта ,,Стварање прилика за запошљавање угрожених група кроз побољшање општинских услуга“. Пројекат се реализује у оквиру Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу – Модернизација општинских услуга.

Инструмент Пасош компетенција је корисницима општинског Центра представила је Сања Полић, једна од 17 сертификованих саветница/ка за рад са Пасошем компетенција у Србији.

На почетку саветовања све присутне је поздравила директорка општинског Центра Милка Миловановић-Минић истакавши значај наставка сарадње са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) у домену оснаживања корисника Центра да преузму активну улогу у представљању својих до сада стечених компетенција на тржишту рада и у реалном животу посебно се захваливши гостима на овом уводном предавању – делегацији Амбасаде САД и Организације “Spirit of Amerika” на исказаном интересовању како за тему саветовања тако и за активности које се спроводе у Центру. Ово је још један показатељ усмерености општине Нови Београд и општинског Центра ка савременом приступу помоћи рањивим групама да преузму активну улогу у свом животу повезујући их са значајним партнерима и актерима заједнице како би били видљивији и квалитетније подржани.

Саветница за инструмент Пасош компетенција, Сања Полић је појаснила бројним заинтересованим корисницима и њиховим родитељима да саветовање омогућава појединцима да истраже сопствене вештине и способности стечене током школовања, рада, обављања неке волонтерске делатности, бавећи се својим хобијем или обављајући неке послове и дужности унутар своје породице.

Заинтересовани корисници општинског Центра као и сви други који искажу интересовање ће добити бесплатно саветовање у наредном периоду. Након пет реализованих саветовања корисници добијају Потврду која садржи осам кључних компетенција које су идентификоване у току саветодавног процеса и која помаже кориснику да преузме активну улогу у обликовању свог приватног и пословног живота.

Предавању су присуствовали представници Основне школе „Нови Београд“, Удружења хранитеља Београда, Центра за интеграцију младих без родитељског старања “Звезда”, Организације “Чепом до осмеха” и Друштва за дечију и церебралну парализу Новог Београда и Обреновца.