Председник општине Бојан Бован потписао споразум о сарадњи са кинеским градом Џенђиангом

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован потписао је током боравка у Кини „Споразум о успостављању сарадње ГО Нови Београд и града Џенђианга, провинција Ђиангсу“. У име кинеског домаћина споразум је потписао градоначелник Џенђианга Сју Шухаи.      

Поштујући спољне политике и национална законодавства обе државе, како је наведено, споразум представља оквир за сарадњу две локалне управе у области привреде, трговине, здравства, културе, туризма, образовања, науке, спорта и других области.

Посети председника општине Бована Џенђиангу, претходио је позив Амбасаде Републике Кине у Београду да се ова два града побратиме.

Поред изузетно добрих политичких и привредних односа две државе, Нови Београд и Џенђианг додатно је повезао и један у низу трагичних догађаја током НАТО бомбардовања Србије 1999. године. Двоје новинара листа “Гуангминг рибао“, супружници Сју Сјингху и Џу Јинг, који су погинули у бомбардовању кинеске амбасаде, 7. маја те године, родом су из Џенђианга.

У делегацији која је од 8. до 16. јула боравила у Кини били су и председник општине Стари град Радослав Марјановић и председник Скупштине те ГО Душан Петрић. Повод њиховог боравка у Кини  је успостављање сарадње са градом Дуђиангјан. У делегацији је био и Зоу Ђунвеи, директор компаније „Еуразија трејд“, која послује у Србији.

Током боравка у Џенђиангу, граду са више од три милиона становника, Бован је посетио и Mеморијални центар посвећен Сју Сјингху и Џу Јинг.  

Домаћини су нагласили да је ово прва делегација из Републике Србије која је посетила тај меморијални центар и одала почаст погинулим кинеским новинарима. 

Бован се у Џенђиангу састао и са партијским секретаром КП Кине Ма Минглонгом, а организован је и Форум о сарадњи Џенђианга и Новог Београда у области привреде, трговине, културе и туризма.

Форуму је присуствовала заменица начелника Сталног комитета Народног конгреса Џенђианга Џанг Хонгди, члан Партијског комитета и начелник Одељења за економско-трговинске послове Џенђианга Ју Ђун, затим начелник Управе за културу и туризам Чен Сјиангјуе, као и представници многих институција и предузећа. Организована је и посета предузећу “Yuwell Group“, једном од највећих произвођача медицинске опреме на свету. 

– Гостопримство и велико пријатељство које народ Кине гаји према народу Србије, могли смо да осетимо на сваком кораку наше посете – каже Бован.

Он је на привредном форуму представио начин функционисања ГО Нови Београд у оквиру Града Београда, а учесницима форума приказан је филм о Новом Београду.

– Џенђианг је дупло већи од Београда, а по урбанистичком уређењу, широким булеварима, рекама и зеленим површинама, својим највећим делом подсећа на Нови Београд – каже председник Бован и наглашава да су могућности привредне сарадње са Џенђиангом огромне, јер за градове те величине, има највећи БДП у провинцији Ђиангсу.

Компанија за производњу медицинске опреме, нагласио је Бован, значајно доприноси огромном привредном расту који бележи Република Кина.          

Делегација из Србије је у Шангају посетила и Генерални конзулат Републике Србије, а потом је заједно са генералним конзулом Србије Сашом Јеремићем, обишла седиште Осме дивизије предузећа “China construction“ у којој су  разговарали са руководством тог предузећа.

Последњег дана боравка, делегација је у Пекингу посетила Културни центар “Иво Андрић“ у Пекингу.  У разговору са  директором КЦ Татјаном Солдат било је речи о могућностима сарадње општина чије су делегације боравиле у Кини и Културног центра, како би се пружила што боља могућност представљања културне баштине Србије и наше савремене културне сцене у Републици Кини.