Председник општине Бојан Бован, отвориће у уторак Спортске игре младих Новог Београда

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован отвориће у уторак 27. фебруара, у 10 часова, у Хали спортова „Ранко Жеравица“, Спортске игре младих.

Реч је о почетку престижне регионалне спортско-едукативне манифестација за ђаке 20 основних школа на Новом Београду, укључујући и децу из Специјалне школе.

Бакљу пријатељства, која се по узору на Олимпијске игре, пали на старту овог најмасовнијег спортског надметања младих у Европи, Бован ће запалити са атлетичарком Александријом Митровић, чланицом АК Нови Београд, освајачицом бронзане медаље на Европском првенству.

На дан отварања у Хали спортова, уз учешће више од 2.500 ђака, на програму су такмичење на Zero West еко-полигону у ком учествује 16 школа и финално надметање у Coca Cola куп-футсалу за дечаке и девојчице 7. и 8. разредна свих школа.

Зелени полигон је штафетног типа и осмишљен је тако да ђаци, који су претходно учествовали на еко- радионицама, водећи лопту између чуњева, покупе успут отпад различитог порекла и разврстају га у посебно обојене канте за рециклажу.

Спортске игре младих је најмасовније такмичење младих у Европи које се организује од 1996. године и које је добило подршку најзначајнијих међународних спортских организација као и личности из света спорта и политике.

Поред ученика из Србије у том такмичењу које негује дух толеранције и заједништва, учествују још и деца из Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније. Сваког лета У Сплиту се организује финале најбољих ђачких екипа у рукомету, кошарци, фудбалу, малом фудбалу, одбојци, одбојци на песку, тенису, стоном тенису, атлетици, између две ватре, шаху и еко-полигону.