Oбновa кућа избеглим и расељеним лицима

slika slika slika slika slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован, уручио је данас уговоре о додели грађевинског материјала за обнову кућа избеглим и расељеним лицима.

Помоћ за куповину грађевинског материјала за обнову сеоске куће посредством Повереништва за избеглице ГО Нови Београд, добило је 10 породица, по основу пројеката са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије (КИРС) из 2023.године.

Људима који су се већ уселили, или тек треба да се уселе у нове домове, председник Бован је пожелео добро здравље и срећан и сређенији живот од претходног.

-Захвални смо Комесаријату са којим у овим пројектима сарађујемо још од 2012. године – рекао је Бован. – Реч је о директној и конкретној помоћи. Све што смо радили, било да је реч о куповини куће или грађевинског материјала,урадили смо у директном контакту са вама, па се надам да смо заједно успели да вам после тешког периода који сте сви прошли, омогућимо лепши живот.

Породице избеглих и расељених, које су имале пребивалиште или боравиште на Новом Београду, после вишедеценијске потраге за својим кровом коначно су се скућиле, углавном ван Београда.

Помоћ за куповину грађевинског материјала из такозваног малог гранта, вредности до 250.000 динара, добило је седам власника кућа, док је троје који су сами купили кућу, добило такозвани велики грант, односно помоћ за куповину материјала у вредности до 800.000 динара.

Један од потписника уговора, Томислав Лончаревић, расељено лице из Пећи, са Косова и Метохије, један је од троје корисника који су добили велики грант. Он је претходно сам купио кућу у селу Ашања, општина Пећинци и није крио задовољство што ће добити и грађевински материјал.

– Овом донацијом успео сам потпуно да решим своје стамбено питање. Кућа ће бити обновљена и омогућиће нам лепши, квалитетнији и комфорнији живот – рекао је Лончаревић.

Кад је реч о малом гранту, он се додељује породицама којима су општина и КИРС већ купили кућу. Вредност куће је 1.700.000 динара. Међу седам власника такве куће су и Гордана Марчинковић, избеглица из Карловца у Хрватској, која је данас добилa грађевински материјал за некретнину у Малој Моштаници код Обреновца, док се Бошко Љубоја, избегло лице из Винковаца у Хрватској, са Новог Београда преселио у Попинце у општину Пећинци.

Шеф Одсека за друштвене делатности ГО Нови Београд Зорица Брадоњић, изјавила је да у свим пројектима Комесаријата општина сопственим средствима учествује са 10 одсто вредности, по пројекту.

– Закључно са 2022. годином, општина је са КИРС-ом реализовала 103.552.718 динара помоћи и 357.000 евра, кроз Регионални стамбени програм из средстава Евроипске банке за обнову и развој – рекла је Брадоњић.

Она је додала да се општина укључује и у пројекте за такозване доходовне делатности, а они су намењени куповини алата и машина за особе из ове категорије становништва, које би да започну сопствену делатност.