Председник Бован уручио Нермини Максути кључеве куће у Самошу код Ковачице

slika slika slika slika slika

Председник општине Нови Београд Бојан Бован, уручио је данас Нермини Максути (32) кључеве куће у месту Самош код Ковачице.

У кућу од 148 метара квадратних, после више од 30 година патње у расељеничком статусу, уселиће се Нерминина петочлана породица из Вучитрна са Косова и Метохије.

Нермина Максути, члан је једне од укупно пет расељених породица и две избегличке, које је општина Нови Београд, посредством Повереништва за избеглице, ове године збринула у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије (КИРС).

Са родитељима, старијом сестром и три брата, Нермина је од 1992. године живела на Лединама. Поред куће од 148 квадрата, окућнице и помоћних објеката, као и остале породице којима је купњена кућа, добиће помоћ у грађевинском материјалу у вредности од 250.000 динара за сређивање и адаптацију стамбеног простора.

– Желим вам срећу у новом дому и радујем се с вама, јер ћете коначно осетити лепоту слободе коју доноси живот у својој кући – рекао је председник Бован приликом уручења кључева.

Он је нагласио да је општина Ковачица лепо место за живот и члановима Нермине породице пожелео да у Нову годину уђу и са запослењем и сигурним извором прихода. 

Општина Нови Београд је у пројектима збрињавања избеглица и расељених учествовала са 10 одсто од укупне вредности сваког пројекта реализованог са КИРС-ом.

Поред куће у Самошу, купљене су још четири за породице расељених и две куће за породице са статусом избегличке. Расељеничке породице добиле су куће на подручју Војводине, док су се избегличке скућиле у Малој Моштаници код Обреновца и селу Попинци, на подручју општине Пећинци.

-После 30 година избеглиштва и расељеништва, решавања њихових статусних и других питања, разумевања личних, породичних, социјалних, здравствених  и свих других проблема, данас смо поносни што можемо да поделимо радост у погледу окретања нове странице у њиховом животу, а то је стамбено збрињавање – изјавијо је председник Бован, на малој свечаности приликом уручења кључева Нермини Масути.       

Према речима Зорице Брадоњић, шефа Одсека за друштвене делатности општине Нови Београд, поред седам кућа за породице избеглих и расељених, током 2023. године купљена је и једна кућа за породицу из реадмисије. Појединачна вредност сваке куће је до 1.700.000 динара, а реализована су и три пројекта помоћи у грађевинском материјалу, чија  појединачна вредност по кориснику износи 800.000 динара.

Све досадашње пројекте Повереништво за избеглице општине, реализовало је у уговореним роковима и оправдало сваки утрошени динар, па је његов рад Комесаријат истакао за Пример добре праксе.

Не укључујући пројекате из 2023. године, од 2012. године, општина Нови Београд реализовала је укупно 103. 552. 718 динара за помоћ избеглим и интерно расењеним лицима и 357.000 евра помоћи кроз Регионални програм Републике Србије, КИРС-а и Европске уније.