Председник Бован положио венац на Споменик жртвама Холокауста на Старом сајмишту

slika slika slika slika slika slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован положио је данас, 28. јануара, венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста.

Дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године, резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација у спомен на дан када је крајем Другог светског рата 1945. године совјетска Црвена армија ослободила Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.

У нацистичком логору на Старом сајмишту погубљено је више хиљада Јевреја, Срба, Рома и других народа с ових простора. Прошле године, на Старом сајмишту почела је изградња Меморијалог центра у ком ће у два музеја бити изложена документа, фотографије и други докази о стравичним фашистичким злочинима.

Церемонију одавања почасти жртвама Холокауста, организовало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Венце на Споменик жртвама на Старом сајмишту полижили су изасланица председника Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, први потпредседник Владе РС и министар иностраних послова Ивица Дачић, Председник Народне скупштине РС Владимир Орлић, представници Савеза јеврејских општина Србије, Града Београда, Удружења грађана која негују антифашистичку традицију, традицију ослободилачких ратова Србије као и представници борачких удружења.