Предавање о е-новцу за запослене у општини Нови Београд

slika

Представници Народне банке Србије (НБС) организовали су за запослене у Градској општини Нови Београд финансијску едукацију у области коришћења електронског новца, предностима и манама кеш кредита, као и правима корисника у области финансијских услуга.

Предавање је организовано 17. октобра у згради Градксе општине.

Говорећи о е-новацу, електронском плаћању и електронском новчанику, др Слободан Панић из Групе за едукацију НБС, истакао је да се е- новац у домаћем платном промету користи од 2016. године, да је у огромној експанзији у свету, те да 40 одсто глобалног онлајн тржишта чине онлајн тржнице.

Он је истакао да се електорнски новац све више користи и код нас, али да највећи удео у финансијском промету у Србији имају платне картице, које за еквивалент имају стварни новац, док је приликом коришћења електронског новца, само институција која има дозволу за рад са е-новцем у обавези да има покриће у стварном новцу.

Панић је нагласио да дозволу НБС за плаћање е-новцем у Србији има пет институција, грађани могу  да га купују без провизије, плаћање се обавља такође без провизије, стриктно је регулисан његов откуп, односно замена за стварни и што је веома битно за сигурност корисника, е-новац не може бити предмет стечаја.

Предност дигиталног новчаника, или плаћања путем апликације на мобилном телефону или таблету, који је према речима Панића нешто мање заступљен у Србији, чини то што за његово коришћење није потребан рачун корисника, обавља се скенирањем кода на мобилном уређау и на основу списка продавница које су у систему оваквог вида плаћања.

О коришћењу кеш кредита и дозвољеног минуса као најскупљег вида финансијског задуживања, запосленима у ГО Нови Београд говорио је едукатор Един Ханић, док је Гордана Рабреновић говорила о правима на приговор клијента финансијској институцији и притужбе Народној банци Србије у случају да за приговор не добију одговор.