Потписан споразум о сарадњи организација из Београда и Бања Луке које брину о особама са Даун синдромом

slika

У представништву Републике Српске  у Београду данас је потписан споразум о сарадњи организација из Републике Српске и Србије, које брину о особама са Дауновим синдромом и општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

Сарадња је успостављена захваљујући иницијативи да се рехабилитацијско- хабилитацијски програм за интегрисање и радно оспособљавање особа са Дауновим синдромом који се спроводи у Бањалуци – пренесе и у Београд коју је иницирала госпође Марија Павловић (мајка осомогодишњих близанаца од којих је девојчица са Даун синдромом)  обративши се  општинском Центру.

Споразум о сарадњи је испред општинског Центра потписала директорка Милка Миловановић-Минић истакавши да ће центар у својим капацитетима бити подршка развоју и успостављању овог модела рада Удружењу за Даун синдром Београда.

Удружења и институције које се баве овом проблематиком могу такође рачунати на помоћ бањалучког Центра за социјални рад, Центра за Даун синдром Бања Лука као и на подршку Представништва Српске у Србији.

„Ми ћемо им бити подршка, учествоваћемо активно у реализацији њихових програма, кад кажем активно – и технички, а и финансијски“, закључио је Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији.

С друге стране, у Бања Луци би могла бити формирана институција, по угледу на Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ нагласио је  Зоран Јелић управник Даун синдром центра Бања Лука како би заједнички организовано и системски особама са Даун синдромом  обезбедили право да се самоизборе за свој лични идентитет, што им до сад није било омогућено на квалитетан начин.