Потписан протокол о сарадњи између Удружења логопеда Србије и општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд”

slika

У петак 28.02 у просторијама Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ у ул. Булевар Милутина Миланковића 34, одржана је 4. ванредна скупштина Удружења логопеда Србије.

У оквиру тачке „остало“ у циљу заједничке реализације различитих програмских активности које реализује општински Центар и Удружење логопеда Србије потписан је протокол о сарадњи.

Протокол су потписале Наташа Лабовић Обрадовић, председница удружења логопеда Србије и Милка Миловановић-Минић, директорка општинског Центра.

“Овај  Протокол има за циљ да ближе дефинише улоге и одговорности сарадника у планираним активностима обе стране. Посебан сегмент реализације сарадње ће бити помоћ и подршка Центра око организовања различитих годишњих манифестација значајних за удружење логопеда Србије као и заједничка организација округлих столова, трибина, конференција и стручних скупова са различитим темама везаним за живот старих, деце и особа са инвалидитетом и њихових породица како би добили адекватну и бесплатну подршку.“-казала је Милка Миловановић-Минић, директорка општинског Центра.

“Удружење логопеда Србије потписује протокол о сарадњи са Општинским Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд” симболично на годишњицу свог оснивања. Удружење је основано пре тачно 16 година . Идеја  нам је реализација заједничких активности  које ће допринети томе да проблеми како логопедске професије тако и деце која су ускраћена за подршку логопеда буду препознати и видљиви широј јавности и ресорним системима просвете и образовања, социјалне и здравствене заштите.  Данас је број логопеда запослених у јавном сектору видно мањи у односу на ситуацију од пре десет година упркос чињеници да се процентуално број говорно-језичких поремећаја из године у годину увећава. Сарадњом са Општином Нови Београд преко општинског Центра желимо да будемо пример и другим општинама у пружању перспективе која би понудила решења за једну овакву незавидну ситуацију. Нашим најмлађима смо дужни да обезбедимо прилику да своје школовање започну без тешкоћа и да им у току школовања пружимо подршку у превазилажењу сметњи које прате учење. Право сваког детета, Уставом загарантовано јесте право на лечење и образовање. Сматрамо да уз мало воље, разумевања значења правовремене логопедске интервенције и тежње да се остваримо као образовано друштво ови проблеми могу да се реше. Зато се искрено радујемо будућој, надамо се успешној сарадњи“-нагласила је  Наташа Лабовић Обрадовић, председница удружења логопеда Србије.

Договорене активности ће бити бесплатне за кориснике општинског Центра а реализоваће их логопеди из праксе и професори логопедије са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију из Београда и са Медицинског факултета из Новог Сада.