Помен жртвама поводом Дана ослобођења Бежаније

slika slika slika slika slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован, присуствовао је јуче обележавању Дана ослобођења Бежаније у Другом светском рату.

Дан ослобођења Бежаније 22. октобар, обележен је комеморативним скупом на Спомен гробљу Белановића рупа, на стратишту са укупно 70 масовних гробница у којима се, како се процењује затрпано 8.000 жртава са тог простора као и тела страдалих у логору Старо сајмиште који су масовно покопавани у Белановића рупи.

Молебан на месту страдања служио је отац Андрија Вукчевић, парох бежанијске цркве Свети Георгије, а представници организатора и партнерских организација положили су венце на спомен-обележје.

Комеморацији одржаној у оквиру Манифестације „Новобеоградски дани слободе“, поред чланова Удружења „Стара Бежанија“, представника војних као и удружења ратника, присуствовали су и директор Клиничко болничког центра др Марија Здравковић житељка Бежаније и Небојша Жугић директор  ТВ „Арене спорт“.

Током комеморације представљена је и иницијатива председника УБНОР-а Нови Београд Ранка Р. Спалевића, под називом „За Спомен-парк Белановића рупа“ која представља апел за одбрану достојанства жртава које почивају на Спомен гробљу на Бежанијској коси, како се званично назива ово место страдања.

Општина Нови Београд, према речима председника Бована, активно учествује у неговању културе сећања и допринеће да се поред редовног помена жртвама, достојно обнављају и одржавају стратишта, међу којима је и дуго заборављана Белановића рупа. 

Из Удружења „Стара Бежанија“ захвалили су се руководству општине Нови Београд , као и  члановима и представницима више партнерских организација које им помажу у пројекту „Култура сећања Новобеограђана“, међу којима су између осталих, Покрет социјалиста, Фонд Дијаспоре за матицу, Друштво српских домаћина, Клуб генерала и адмирала.