Помен усташким жртвама на Бежанијској коси

slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован, присуствовао је у суботу 22. априла, комеморативном скупу посвећеном жртвама усташких логора, одржаном на спомен гробљу Белановића рупа на Бежанијској коси. 

Бован је истакао да је чување од заборава имена и места на којима су убијани или сахрањивани невино пострадали, наша генерацијска и људска обавеза, те да ће општина Нови Београд подржати идеју да Белановића рупа, као једно од таквих места, буде уређен Спомен парк и место подсећања на страшан злочин.    

Локалитет Белановића рупа је место на које су током Другог светског рата довожена тела жртава логора Старо сајмиште. Тај логор је  током 1942. године добио назив „Прихватни логор Земун“ и био је у саставу Независне државе Хрватске. У њему су усташе и фашисти погубили 8.000 невиних, углавном Јевреја, Срба и Рома. 

Сећање на усташки погром на Старом сајмишту и страхоте Белановића рупе, чува Удружење грађана Стара Бежанија.  

Председница тог Удружења Волга Илић, обраћајући се окупљенима на комеморацији, изјавила је да оно што нисмо упамтили и не постоји, те да „гласови мртвих, нису мртви гласови“. Белановића рупа, према њеним речима, историјско је место, место сећања, памћења и опомене – да се злочин не заборави.

Она је нагласила да је председник Бован, први председник општине који се после деценија заборава, поклонио сенима жртава у Белановића рупи.

Молитву за страдале служио је свештеник Андрија Вукчевић, парох бежанијске цркве Свети Ђорђе, а беседу је држао Владимир Илић, помоћник министра у Министрарству унутрашњих послова и члан пројектрног тима „Култура сећања Новобеограђана“. 

Песник Драган Хамовић, говорио је своје стихове посвећене жртвама стратишта, а Дечији хор под вођством проф. Марије Гаљевић, уприличио је пригодан програм.

Комеморација на Бажанијској коси се сваке године одржава у склопу обележавања Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма, установљеног као подсећање на 22. априла 1945. године и пробој преживелих заробљеника усташког логора Јасеновац.