Подршка развоју школског спорта и акцији „Моје право да бирам спорт“

slika slika slika slika slika

Председник општине Нови Београд Бојан Бован, на састанку са Активима директора новобеоградских основних и средњих школа, подржао је повратак спорта у школе и акцију „Моје право да бирам спорт“ коју је на састанку представио директор Компаније Arena Channels Group Небојша Жугић.

Састанак са директорима школа на Новом Београду организован је 20. новембра, поводом Међународног дана права детета, у Основној школи „Душко Радовић“. Међународни дан  права детета обележава се између осталог и како би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Бован је истакао да ће се општинска управа активно укључити у континуирану подршку школском спорту и стварању услова да се ученици баве спортом у школама. Та подршка је до сада била везана за манифестације попут атлетских митинга предшколаца и ђака основних школа, појединачних школских турнира или сајмова спорта 

Жугић је  истакао је да је кампања „Моје право да бирам спорт“, кренула са Новог Београда као највеће градске општине у којој ТВ Арена спорт већ спонзорише атлетска такмичења ученика и организује Шаховску лигу новобеоградских основних школа. 

У оквиру популаризације шаха, под слоганом „Најбржи шах у најбржем возу“, ТВ Арена спорт је у возу „Соко“ организовала јединствен и како је рекао Жеугић, филмси такмичарски програм. На релацији између Београда и Новог Сада одигране су брзопотезне шаховске партије између екипа из Београда и Новог Сада. Ангажовани су занимљиви такмичари и одиграна су по четири шаховска меча у оба смера.

-Промоција шаха у школама неопходна је у ери мобилних телефона, видео игара и брзог приступа информацијама, који  обарају фокус код деце на свега 15 до 20 секунди – рекао је Жугић и додао да је шаховска игра начин да се код деце подстакну концентрација и размишљање.

Једна од тема разговора са директорима школа била је и подршка раду Регионалног центра за таленте са седиштем у Земуну коју похађају и талентовани ученици са општине Нови Беогрд, о чему је говорио професор Ђуро Бањац.

Разговор са директорима школа био је и прилика да председник организације Animal Rescue Serbia Србија Александар Гаврић, презентује програм рада волонтерског сервиса за бригу о животињама који су основале ова организација и Општина Нови Београд. 

Волонтерски тим АРС Нови Беогрд, кренуо је у прву заједничку акцију лепљења 5.000 плаката са поруком “Почисти да те се пас не стиди“, која подстиче власнике кућних љубимаца да воде бригу о хигијени оних места на које изводе псе. 

Како је речено током презентације рада Тима АРС НБГД, средњошколци би били одлични волотери, али и едукатори млађим ученицима, подучавајући их на посебним радионицама, како да постану одговорни власници кућних љубимаца, како да се понашају у случају насиља над животињама и безбедности у случају напада животиња.