Подршка пројекту постављања „паметних“ кућица за кућне љубимце испред продајних објеката

slika slika slika slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован изјавио је данас да је постављање такозваних паметних кућица за псе, испред великих тржних центара на Новом Београду, још једна у низу акција које имају подршку локалне управе.

Акција постављања „паметних“ кућица у којима ће купци у тржним центрима потпуно бесплатно моћи да остављају своје кућне љубимце, у почетку на кључ, а ускоро и путем апликације, стартовала је данас, 18. марта, испред „Univerexporta“ у Нехруовој улици 68б, где су постављене три такве кућице.

-Недавно смо постали „пет френдли“ општина. Пре те одлуке, са Удружењем Анимал рескју Србија, формирали смо локални тим волонтера АРС НБГД, тако да све оно што иде у правцу боље заштите животиња и ка успостављању већег комуналног реда, свакако има подршку наше општине – рекао је Бован на презентацији нових кућица.

Нове кућице, поред тога што љубимце штите од кише или снега, имају уграђене камере, грејаче и вентилаторе, односно могућност подешавања температуре, као и уграђену УВ лампу која дезинфикује простор и уклања бактерије и вирусе, а власник, док је у куповини, има могућност да преко апликације прати понашање кућног љубимца у кућици.

„Паметне“ кућице за псе испред тржних центара постаљаће Компанија „Smartsy“ у партнерству са „Marsom“, највећом компанијом у пет индустрији. Пробни период трајаће до половине априла, до када су како је данас речено, добродошле сугестије власника паса у смислу унапређења система безбедног остављања љубимца у кућици.

Цео пројекат како су навели представници „Smartsy“ компаније, урађен је у сарадњи са стручњацима из области информационих технологија, али и са докторима ветерине.

На презентацији је истакнуто да се кучићи као „териротијалне“ животниње лако навикавају на кућице, те да је и у стану пожељно имати место где кућни љубимац спава и тај простор осећа као искључиво своју територију.

Сличне кућице поставњене су испред многих мега тржних центара у земљама западне Европе.