Подршка повратаку шаха у основне школе

slika slika slika slika slika slika

Општина Нови Београд, прикључила се акцији Компаније „Arena Channel Group“, која је ове године у новобеоградским основним школама организовала такмичење ученика у шаху.

Завршни турнир такмичења под називом  „Арена спорт Лига“, одржан је у уторак 6 јуна, у Основној школи „Душко Радовић“.     

-Општина Нови Београд радо ће бити партнер сваком ко доприноси да деца која воле шах, имају прилику и да га играју – рекао је председник општине Бојан Бован, обраћајући се ђацима, родитељима и организаторима финалног шаховског турнира.

Он је напоменуо да шах заслужује повратак у основне школе.

 -Чини ми се да смо помало неоправдано запоставили шах као једну витешку дисциплину у којој се витезови не обрачунавају мачевима, него међусобно супростављају знање, брзину, предвиђање и логику – рекао је Бован.

Он је додао да ће оно што је ове године био пројекат, од септемра бити стандард, јер је интересовање ђака било изузетно велико.

У финалу „Арена спорт Лиге“ учествовало је 16 екипа, подељених у три категорије сходно узрасту ђака.

У укупном пласману бриљирали су ђаци ОШ „Краљ Александар“, који су освојили прво место у овој, као и у категорији млађих учесника, док су у категорији старијих, најбољи били ученици ОШ „Надежда Петровић“.

Компанија „Arena Channel Group“ је свакој екипи доделила по пет шаховских гарнитура и дигиталних сатова за шах, као и медаље и пехаре за победнике. Директор те компаније Небојша Жугић, у уторак је присутене обрадовао и појединачним наградама за талентоване шахисте.

За најбоље пласираног ученика Сергеја Васића из ОШ „Краљ Александар“, обезбеђено је путовање у Грчку. Другопласирана на шаховском турниру Ана Сердаревић, ученица школе „Надежда Петровић“ освојила је путовање на Палић, док је Jaни Јевтић, ученици ОШ „Ђуро Стругар“, припало путовање на Златибор.