Подршка активном старењу у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд”

slika slika slika slika slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ представљен је пројекат „Развој локалних социјалних услуга који се спроводи уз подршку ЕУ. Пројекат носи назив „Помоћ у кући за лица оболела од Алцхајмерове болести” а спроводи га Организација цивилног друштва Panacea Solution. Циљ пројекта је унапређење квалитета живота старих лица оболелих од Алцхајмерове болести и њихових породица кроз успостављање иновативне социјалне услуге која се бави кућном негом старих.

Испред домаћина присутне је поздравила директорка Центра, Милка Миловановић-Минић која је нагласила улогу центра у подршци локалним иницијативама и реализацији пројеката који доприносе и подстичу квалитетно и активно старење захваливши се присутној фолклорној групи „Јелече“ која окупља времешне новобеограђане којима центар уступа прростор и који су увек спремни да своје стваралаштво промовишу јавно и на тај начин дају позитиван пример подржане идеје.

– Подршка нашим најстаријим суграђанима да буду активни и задовољни у трећем добу кроз бројне програме и радионице које организујемо и подржавамо је допринос нашег општинског центра заштити и унапређењу менталног здравља као и превенцији и одлагању симптома деменције па и Алцхајмерове болести код наших најстаријих – додала је директорка Центра.

Након упознавања са пројектним активностима и компетентног представљања основних карактеристика Алцхајмерове болести, дијагностиковања, психо-социјалног и радно-окупационог третмана, лечења и прогнозе присутни су могли да уживају у изложби радова корисника центра и представљању новобеоградске фолклорна групе „Јелече“ која је овог пута пред бројним гостима извела своју тачку „Староградске игре“ у импресивним ношњама, ручне израде.