Отворена деоница ауто-пута Нови Београд-Сурчин

slika slika slika

Деоница ауто-пута „Милош Велики“ од Новог Београда до Сурчина, најбржа веза тог дела Београда са ауто-путем „Милош Велики“, данас је пуштена у саобраћај.

Саобраћајницу која ће путовање од Београда до Чачка скратити за готово 20 минута, отворио је председник Републике Србије Александар Вучић.

-Стара кинеска пословица каже: “Ако желиш да будеш успешан, прво изгради пут“. Путеви повезују, знак су напретка државе, а кад су овако добри као наши, преко њих долазе и инвеститори –  рекао је Вучић и додао да нас чека још отварања брзих саобраћајница.

Свечаности су присуствовали премијерка Ана Брнабић, амбасадорка Кине у Београду Чен Бо, градоначелник Београда Александар Шапић, председник општине Нови Београд Бојан, министри у Влади Србије.

Новоотворена саобраћајница, у односу на ауто-пут Београд – Загреб,  излаз на ауто-пут „Милош Велики“, скраћује за десет километара. Пројектована је за брзину кретања возила од 80 километара на час, има по три траке, урађену бициклистичку стазу и тротар за пешаке.

На данас отвореној деоници између Новог Београда и Сурчина, изграђена су и три моста, један мост-канал и један надвожњак. Пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП, а комерцијални уговор потписан је са компанијом „Чајна комјуникејшнс констракшн компани“. Вредност уговора је 70,5 милиона евра, а градња је почела крајем марта 2021. године,