Општина Нови Београд спремна да помогне кинеским трговцима у блоку 70

slika slika slika slika slika slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован, изјавио је на састанку са представницима Амбасаде Народне Републике Кине и кинеских привредника, да ће општина у оквиру својих надлежности пружити помоћ најугроженијим кинеским трговацима чији локали су изгорели 24. јануара, у великом пожару у блоку 70.

Састанку који је одржан јуче, 26. јануара, у просторијама општине Нови Београд, на иницијативу Удружења кинеских трговаца, присуствовала је и Веи Џен, шефица конзуларног одељења Амбасаде Народне Републике Кине у Србији и начелник Полицијске станице Нови Београд и члан општинског штаба за ванредне ситуације Милош Шкаљац.

Одоварајући на конкретну молбу да добију привремени простор за највише 15 најугоженијих трговаца, Бован је нагласио да општина осим правне и моралне подршке, нема других могућности.

-Општина нема локале нити газдује земљиштем, али разумемо да тај проблем свакако мора што пре да се реши, а да би поставили привремене објекте на отвореном простору, морате да покренете процедуру за добијање привремене дозволе од власника парцеле – рекао је председник општине.

Удружење кинеских трговаца затражило је да им се у блоку 70 на простору за смештај теретних возила за потебе Тржног центра, где већ постоје привремени објекти власника чији су локали изгорели у пожару пре две и по године, дозволи привремено највише 15 контејнера.

Зоу Ђунвеи, председник Асоцијације за промоцију економије, културе и туризма НР Кине у Србији, рекао је да су у потпуно изгорела 82 локала и да је још 30 теже оштећено, улавном због воде током гашења пожара.

-Од тог броја 10 до 15 власника локала је на рубу егзистенције – нагласио је Зоу Ђунвеи, додајићи да је тим људима потребно да преброде период до отварања новог Кинеског ТЦ који се гради у непосредној близини садашњег.

Он је више пута поновио да је реч о људима чије породице живе искључиво од продаје робе у локалима, те да ће први објекат новог Кинеског центра са 360 локала бити отворен у мају ове године.

Веи Џен, се у и име амбасадора НР Кине у Србији Ли Минга и свих кинеских држављана у Србији, захвалила на великом пожртвовању припадника полиције и ватрогасних јединица приликом гашења пожара, као и на личном ангажовању председника Бована.

– Не само да је полиција ангажовала велики број спасилаца и хеликоптере, него су, с обзиром на то да је велики број локала који нису изгорели, после пожара остао откључан, припадници послиције наставили без престанка да дежурају и штите ту имовину – рекла је Веи Џен.

Делегацију кинеских привредника представљали су још један од власника локала Ванг Јан и Меи Чен председница Асоцијације жена из Кине у Републици Србији.

Милош Шкаљац, начелник Полицијске станице Нови Београд и члан Општинског штаба за ванредне ситуације је одговарајући на питање трговаца чија је роба оштећена, када ће моћи да уђу у своје локале, одговорио да ће повратак бити могућ тек кад се сваки власник локала пријави као оштећени, што би, како се надају кинески трговци, могло бити већ у недељу.

У име општине Нови Београд састанку су присуствовали и Оливера Вишњић, начелница управе ГО Нови Београд и Владимир Угреновић, начелник Одељења за грађевинске и комуналне делатности.