Општина Нови Београд са радошћу дочекала одлуку Градске управе да коначно одговори позитивно на наше вишегодишње захтеве за рушење нелегалних објеката на јавним површинама

Поздрављамо став градских челника о коначном почетку решавања статуса бесправно изграђених објеката на јавним површинама и уклањању истих. Из изјаве смо информисани да је коначно Секретаријат за послове легализације објеката града Београда, после упорних инститирање Градске општине Нови Београд да се реше захтеви за легализацију објеката бесправно изграђених на јавним површинама, почео да ради.

Пошто је Град правоснажно окончао поступак легализације објекта у улици Студентској 45а, Служба за извршење ће започети рушење у понедељак 22.05.2017. године у 9 часова.

Верујемо да је ово тек почетак рушења свих бесправно изграђених објеката на јавним површинама на територији Новог Београда. Годинама већ инсистирамо на ажурности рада градских служби и изразито нас радује што је град баш од Новог Београда започео решавање питања бесправних објеката у складу са Законом.

Пошто смо до информације дошли путем медија, а не поседујемо правоснажно решење о одбијању захтева за легализацију објекта у улици Студентској 45а, надамо се да је информација тачна, да ће нам правоснажно решење званично и стићи, и да тиме приступамо рушењу у складу са Законом.

Надамо се такође да ће у најкраћем року по истој процедури решити и осталих 203 захтева за легализацију објеката изграђених на јавним површинама на територији општине Нови Београд, које смо још давно упутили Градској грађевинској инспекцији. Општина за рушење има тренутно на располагању 7 милиона динара, а упућен је захтев за додатни новац Граду Београду како би у континуитету наставили да спроводимо рушења. Наш предлог је да, с обзиром да је окончан поступак за поменути објекат на локацији око Студентског града, да баш одатле и кренемо у чишћење целе раскрснице која је пуна нелегалних објеката, а да даље наставимо са објектом на углу улица Булевар Зорана Ђинђића и Булевара уметности (познати „Аврамчић“), који већ годинама угрожава безбедност саобраћаја и за који општина већ више година инсистира да се реши легализација како би могли да приступимо извршењу. Очекујемо да у складу са постављеним критеријумима и приоритетима наставимо да на јавним површинама даље уклањамо преостала 203 објекта, као и 120 објеката који су бесправно подигнути у зони водоизворишта на Савском насипу (такозване „сојенице“).

Општина је давно пописала и фотографисала наведених 204 бесправно изграђена објекта на јавним површинама и списак истих одмах проследила Градској грађевинској инспекцији. Списак објеката можемо да доставимо и медијима, који су заинтересовани, како би и на овај начин доказали да општина већ дужи временски период савесно, неселективно и у складу са Законом покушава да ради.

Још једном понављамо да очекујемо да ће градске институције, пре свега Секретаријат за легализацију, решења наставити да доноси једнако брзо, на исти начин, и изузетно се радујемо оваквој успешној сарадњи Градске управе и Управе ГО Нови Београд у будућности.

 

НАЧЕЛНИЦА УПРАВЕ ГО НОВИ БЕОГРАД

Оливера Вишњић