Општина Нови Београд поставила тактилну таблу и индукциону петљу за особе са оштећеним видом и слухом

slika slika slika slika slika slika slika slika

У Градској општини Нови Београд, данас су постављене тактилна табла и индукциона петља, чиме је особама са оштећеним видом и слухом олакшано кретање и обављање административних послова у згради општине.

Тактилна табла постављена је испред улаза у шалтер салу општине, а пут до ње обележен је посебном, такозваном тифо стазом.

-Постављањем ових уређаја, унапредили смо ниво услуга за особе са инвалидитетом и показали пажњу и разумевање за свакодневне проблеме са којима се суочавају наши суграђани са оштећеним видом и слухом – рекао је председник општине Бојан Бован.

Он је истакао да општина од 2015. године, посредством Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“, активно брине о рањивим групама суграђана.

Табла за слепе и слабовиде садржи међународно препознатљиве симболе простора унутар општине, који су унети на Брајевом писму и на српском језику.

Аудитивна петља омогућава особама са слушним апаратом аутоматско прилагођавање јачине звука током разговора са радником на инфо-пулту, а на пулт је залепљен међународни знак за глуве особе.

Унапређење услуга ГО Нови Београд урађено је у сарадњи са Београдским центром за особе са инвалидитетом као део програма „Наше руке-наша реч 2024.“ који је финансирао Градски центар за социјалну заштиту.

Са члановима Београдског центра за особе са инвалидитетом и основцима школа „Надежда Петровић“ са Новог Београда и „Јефимија“ из Обреновца, испред зграде општине, данас је организован и јавни час знаковног језика.

У знак подршке и разумевања проблема са којима се суочавају слепи, слабовиди, глуви и наглуви људи, ђаци ових школа, али и сви присутни, отпевали су на знаковном језику песме „Не ругај се“ и „Плава птица“.

Приредбу је свирком увеличао и Зденко Клинко, најбољи слепи хармоникаш на Новом Београду и један од најбољих слепих хармоникаша у Републици Србији.