Општина Нови Београд од сутра ће бити приступачнија за особе са оштећеним видом и слухом

У Градској општини Нови Београд у среду 22. маја у 10 часова, испред шалтер сале, биће поставњена тактилна табла, односно уређај који ће олакшати добијање информација и сналажење слепих и слабовидих особа у згради општине, као и аудитивна петља за особе са оштећеним слухом.

Табла садржи међународно препознатљиве симболе простора унутар општине, а подаци су у таблу унети на Брајевом писму и на српском језику. Пут до овог помоћног информационог пулта обележен је посебном стазом.
Такође, инфо-пулт ће добити аудитивну петљу, што значи да ће бити посебно озвучен, тако да ће особе са оштећеним слухом које имају слушни апарат, добити аутоматски прилагођену јачину звука за лакше споразумевање са радником иза инфо-пулта.

Поводом унапређења приступачности услуга општине Нови Београд глувим, наглувим, слепим и слабовидим особама, испред зграде општине у 10 часова биће приређена кратка манифестација „Наше руке – наша реч 2024“.
Програм је на јавном конкурсу подржао Секретаријат за социјалну заштиту града Београда у 2024. години, а у њему ће учествовати особе са оштећеним видом и слухом, као и ђаци Основне школе „Надежда Петровић“ са Новог Београда и школе „Јефимија“ из Обреновца.