Општина Нови Београд манифестацијом “И ја сам дете са ове планете” започела је обележавање Дечије недеље

slika slika slika slika

Општина Нови Београд и њен општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом, у сарадњи са Удружењем за помоћ ментално недовољно развијеним особама Нови Београд, организовали су осамнаесту инклузивну манифестацију „И ја сам дете са ове планете“ на платоу испред градске општине Нови Београд.

Манифестација је одржана у циљу обележавања Дечије недеље која ове године носи назив „Моје је право да живим срећно и здраво-за одрастање без насиља“.

-Удружење МНРО и општина Нови Београд већ осамнаесту годину заредом организују овај догађај. Као председник општине овде сам већ седму годину и увек ми је драго да будем ту, као и што сам имао прилику да дам свој мали допринос овој манифестацији. Почели су са тридесет учесника, данас их овде има 390, а сваке године влада лепа атмосфера. Ова деца нам показују колико су радосна без обзира на животне проблеме које имају и како треба да гледамо на живот – рекао је окупљеним посетиоцима председник општине Александар Шапић.

Учесници овогодишње манифестације извели су богат културно-уметнички програм за све присутне Београђане, а међу њима било је ученика појединих новобеоградских основних школа, предшколских установа, многобројних удружења чије су активности усмерене ка рањивим категоријама друштва, културно-уметничких друштава, а као гости, манифестацију су својим наступима обогатили и ученици основних школа из Старе Пазове и Јакова.

Директорка Центра Милка Миловановић-Минић истакла је важност оваквих догађаја јер “морамо да укажемо на значај и обавезу друштва да брине о свој деци, а нарочито о деци са инвалидитетом, и да им обезбедимо што квалитетнију интеграцију у друштво”. Она је додала да ће општински Центар имати сличне активности у току целе Дечије недеље, па ће тако, између осталог, у сарадњи са Удружењем креативни учитељи Србије и Менсом Србије у просторијама општинског Центра бити одржана трибина “Срећно дете -самостално дете”.