Дозвољено увођење кућних љубимаца у општинске сале

slika slika slika

Скупштина Градске oпштинe Нови Београд усвојила је одлуку о увођењу кућних љубимаца у просторије општине, чиме је и званично постала „пет френдли“ општина.

Одлука о увођењу кућних љубимаца усвојена је на седници Скупштине општине Нови Београд 29. децембра 2023. године.

Увођење паса и мачка дозвољено је у шалтер салу, услужни центар, све сале у згради општине, као и у просторије месних заједница на територији општине Нови Београд.

Одлуком је прецизирано да пси морају бити на поводнику, мачке у транспортеру, те да увођење опасних паса није дозвољено. Поред ових услова, наведено је да кућни љубимци које грађани поведу са собом у просторије општине, морају бити вакцинисани против беснила и обележени у складу са законом којим се уређује ветеринарство.

Према речима председника општине Бојана Бована, увођење кућних љубимаца у тачно одређене просторије општине, наставак је бриге локалне управе у области заштити животриња и кућних љубимаца која је интензивирана прошле године успостављањем сарадње са Удружењем Animal Rescue Serbia и формирањем локалног тима волонтера АРС НБГД.

-Надамо се да ће ова одлука бити од велике користи власницима кућних љубимаца. Уз помоћ локалног тима волонтера АРС Нови Београд, желимо да премостимо неку врсту јаза између њих и оних суграђана који немају љубимце и уведемо већи комунални ред – каже Бован.

Он додаје да је током прошле године штампано и на улазе зграда на Новом Београду залепљено 5.000 плаката којима се апелује на власнике кућних љубимаца да воде рачуна о хигијени.

-Спроводићемо занимљиве радионце за најмлађе, како би поред љубави према животињама, деца развијала и осећај одговорности, а планирамо и да посредством локалног АРС тима постанемо прва општина која ће имати регистроване хранитеље напуштених животиња – истиче председник општине.