Општина Нови Београд даривала 525 књига за ученике награђене „Читалачком значком“

slika slika slika slika slika slika slika slika

Градска Општина Нови Београд даривала је 525 књига за ученике новобеоградских основних школа, који су награђени „Читалачком значком“, признањем Градске библиотеке „Вук Караџић“.

Завршна манифестација овог престижног признања за ученике 19 основних школа, који су током године показали највише интересовања за читање, организована је данас у амфитеатру Политехничке академије.  У конкуренцији је било чак 1.923 ученика, највише у последљих 57 година, колико се „Читалачка значка“ додељује новобеоградским  основцима.  

Уручењу награда присуствовали су ђаци, библиотекари, наставници, родитељи и представници „Креативног центара“, издавача поклоњених књига.

Обраћајући се присутнима, председник општине Бојан Бован је истакао да је поносан на децу, која нису занемарила књигу као извор знања и сазревања, упркос изазовима које доноси мобилни телефон.

-Књига је веза између детета, учитеља, библиотекара и родитеља и немојмо дозволити да нам тај загрљај неко поремети – поручио је Бован, додајући да ће општина Нови Београд  подржати сваку акцију која се односи на промоцију оних вредности које нам помажу да постанемо бољи људи, што „Читалачка значка“ свакако јесте.

– Посебно сам поносан на ротитеље који су успели да анимирају децу да читају и да своју експресију на књигу пренесу у посбан дневник и тако створе право мало уметничко дело – рекао је Бован показујући један од награђених читалачких дневника.

Да би конкурисали за „Значку“, ученици имају задатак да од пет или шест наслова колико им препоручи школски библиотекар, прочитају најмање три и да о томе воде читалачки дневник у који уписују своја запажања о делу.

По речима Смиље Тодорчевић, управнице библиотеке „Вук Караџић“ Нови Београд,  ученици су ове године били изузетно надахнути. Од укупно 67 најлепше илустрованих дневника, посебно су награђени дневници Ање Јањушић ученице Основне школе „Кнегиња Милица“, затим дневник Ларе Протић, ученице тећег разреда ОШ „Борислав Пекић, као и дневник Јелене Томић, ученице  школе “Радоје Домановић“.

Додељена су и три специјална признања за ђаке чијим радовима су илустроване дипломе и захвалнице „Читалачке значке“. То су Оливера Ђурић, ученица Основне школе „Бранко Радичевић“, Нађа Марјановић из ОШ „Ђуро Стругар“ и Ана Лазић, ученица ОШ „Краљ Александар Први “.