Општина Нови Београд била домаћин 20. јубиларне манифестације „И ја сам дете с ове планете“

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Манифестација „И ја сам дете с ове планете“ у организацији Удружења за помоћ менталтално недовољно развијеним особама „Нови Београд“ (МНРО) и Општинског центра за бригу о деци, старима и особама с инвалидитетом, одржана је данас на платоу испред оптшине Нови Београд.

На хуманитарно-забавној приредби, која је организована јубиларни, 20. пут,  учествовало је 367 чланова удружења и установа из области социјалне заштите и образовања и удружења за помоћ особама са инвлидитетем. 

Манифестацију је отворио председник општине Бојан Бован, који се пре свега обратио родитељима деце с инвалидитетом.

 -Ви сте данас учинили да све око ове зграде буде на неки начин зачарано безусловном љубављу коју пружате нашој деци, на основу које они сигуран сам, боље подносе све оне проблеме које имају – рекао је Бован.

Он је констатовао да рад тих родитеља на социјалној инклузији деце с инвалидитетом, има много већи домет од уобичајеног рада с децом и додао да се и сам раније бавио хуманитарним радом у ком је стекао сензибилитет за проблеме људи са инвалидитетом и њихових породица.

-Општина Нови Београд ће пре свега преко Центра за бригу о старима, деци и особама с инвалидитетом, али и на сваки други начин,  наставити да брине о најрањивијим категоријама суграђана – рекао је Бован.

Директорка Центра Милка  Миловановић Минић је нагласила да данашња манифестација шаље најлепшу слику Београда и Србије, уз снажну и јединствену поруку да, другарство, љубав, солидарност, поштовање и толеранција, не познају границе наше различитости.

-Општински Центар ће увек бити ту да вам пружи подршку и саслуша ваше идеје и иницијативе за још снажнију мрежу подршке свима онима којима је наша подршка важна – рекла је Миловановић Минић.

Присутнима су се обратиле и председница МНРО Радомирка Божиновска, као и Јулијана Станисављевић, саветница у Министарству за рад, борачка и социјална питања из сектора за заштиту особа са инвалидитетом.

МНРО „Нови Београд“ постоји 49 година и у својој евиденцији има 961 особу са инвалидитетом од којих је према речима Божиновске, само 360 обухваћено неким обликом системске заштите. Сви остали су на искључивој бризи њихових породица.

Јулијана Станисављевић, је у обраћању нагласила да на нивоу Републике Србије постоје 33 савеза и 513 удружења која се брину о заштити особа са инвалидитетом.

-Та удружења финансирају се преко стално отвореног конкурса Министарства за рад запошљавање борачка и социјална питања у остваривању заједничког циља да градимо Србију без баријера – рекла је Станисављевић.

Поред штандова на којима су присутни могли да купе рукотвоине чланова удружења особа са инвалидитетом и тако дају хуманитарни прилог, посетиоци манифестације су од 12 часова до касно поподне, уживали у музичким наступима малишана Предшколске установе „11. април“ и ђака основних и средњих школа из Београда. Између осталих наступиле су музичке секције  ОШ „Младост”, „Лаза Костић“ и Девете београдске гимназије, као  и чланови спортских удружења и културно уметничких друштава. Посебну пажњу деце и одраслих, привукле су анимације глумца и пантомимичара Марка Стојановића.