Tрибина „Практична искуства инклузије кроз повезивање локалних актера“

slika slika

Поводом обележавања 3.децембра Међународног дана особа са инвалидитетом у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци особама са инвалидитетом „Нови Београд“ у ул. Булевар Милутина Миланковића 34, одржана је трибина „Практична искуства инклузије кроз повезивање локалних актера“.

Трибину је организовао општински Центар у сарадњи са удружењем „Помоћ породици“ као допринос обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом  чији је овогодишњи мото  “Оснаживање особа са инвалидитетом и обезбеђивање укључености и једнакости”. 

На трибини су говорили  Милка Миловановић Минић, маст.дефектолог,  прим.др сци мед Љиљана Абрамовић Савић и др Стеван Несторов.

Према резултатима последњег пописа у Србији живи 571.780 грађана који су се изјаснили да себе доживљавају као особу са инвалидитетом, односно они који су се  изјаснили да имају тешкоћа или су потпуно онемогућени да обављаају свакодневне активности, док су процене да данас у Србији живи око 800.000 особа са неким обликом инвалидитета, што чини око 10 посто укупног становништва.

“Потребна је већа подршка за особе са инвалидитетом у свим областима почев од социјалне и здравствене заштите до образовање и подршке у свакодневном функционисању. Проблеми који доприносе дискриминацији особа са инвалидитетом су између осталог неприступачност објеката, стопа незапослености, као и недовољна подршка у заједници. Особе са инвалидитетом су, на жалост,  врло често још увек изложене различитим облицима дискриминације а жене и деца са инвалидитетом као и припадници мањинских група су у високом ризику од вишеструке дискриминације. Општински Центар својом активношћу доприноси повећању степена информисаности И видљивости како особа са инвалидитетом тако и професионалаца који са њима раде кроз организацију различитих инклузивних догађаја и врло активну  сарадњу са медијима. Квалитетно образовање особа са инвалидитетом значајно доприноси смањењу ризика од изолације, дискриминације, сиромаштва и апатије.” – рекла је директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић у уводном излагању.

Говорећи о подршци коју организација “Помоћ породици” нуди, др Стеван Несторов је истакао да “Све породице имају потребе за подршком везано за васпитање и одгајање деце, али нама су у фокусу породице деце са сметњама у развоју које имају потребу за интензивном подршком.Везано за подршку деци са сметњама у развоју, мотив нам је стварање промена у друштву које ће довести до квалитетнијег живота деце са сметњама у развоју, особа са инвалидитетом и њихових породица. Приоритет је унапређивање рада школа за образовање деце са сметњама у развоју и инвалидитетом које треба да одговоре на специфичне потребе деце са различитим сметњама у развоју и да их припреме за живот”

Др Љиљана Абрамовић –Савић се осврнула на још увек недовољну едукованост и информисаност лекара и медицинског особља о инвалидитету уопште као и о начинима функционисања деце са инвалидитетом од њиховог рађања па на даље. “ “Неопходне су континуиране едукације медицинског особља јер су они прва карика од момента сазнања да се дете родило са неким проблемом која треба да укаже на могућности подршке и значај породице у развоју таквог детета. Најчешће, развојни проблем или деформитет који на почетку изгледа страшно уз пуно љубави, подршке и пажње свих у окружењу детета остане само једна развојна карактеристика у животу будуће  младе особе која опремљена самопуздањем стеченим у породици и својој оклини наставља да живи квалитетан живот”- истакла је педијатар, Др Љиљана Абрамовић –Савић.