Одржана трибина о оралном здрављу у општинском Центру за бригу о старима,деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“

slika

У уторак, 19. марта у просторијама општинског Центра за бригу о старима,деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ одржана је трибина – „Брига о оралном здрављу особа са сметњама у развоју, са освртом на особе са аутизмом“.
Трибину је организовало Београдско удружење за помоћ особама са аутизмом уз подршку Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом.

Трибину је отворио Срба Ранковић испред Удружења за помоћ особама са аутизмом Београд захваливши се предавачима на великој подршци особама са аутизмом и њиховим породицама.

Директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић је истакла значај сарадње за професионалцима из ове области на унапређњу како оралног здравља тако и општег квалитета живота особа са различитим сметњама и тешкоћама развоја, захваливши се организаторима на прилици да трибини присуствују и гости из Бањалуке и родитељи особа са Даун синдромом.

На трибини су говорили врхунски стручњаци и предавачи: Проф. др Дејан Марковић, председник Удружења дечјих и превентивних стоматолога Србије и шеф предмета „Стоматолошка заштита особа са посебним потребама“ на Стоматолошком факултету, Универзитета у Београду и асисент др Ана Вуковић, са Клинике за дечју и превентивну стоматологију, Стоматолошког факултет, Универзитета у Београду.

Одржана су два предавања на следеће теме:„Терапијске могућности приликом стоматолошког лечења деце која тешко сарађују“ и „Боље спречити него лечити – како спречити настанак обољења зуба“.

У току свог излагања професор Марковић се осврнуо на терапијске могућности које пружа савремена стоматологија, објаснио бројним родитељима и стручним радницима савремене технике и стоматолошке процедуре приликом санације уста и зуба у амбулантним условима и у општој анестезији.

Стручњаци препоручују што ранију посету дечјем стоматологу, како би се родитељи и старатељи обучили како да брину о здрављу уста и зуба своје деце. На тај начин се омогућава побољшање квалитета живота, оралног и општег здравља.

Кроз примену бихејвиоралних принципа и специфичних међународно признатих протокола за рад са децом са аутизмом, може се постићи задовољавајући степен сарадње, као и припрема за примену превентивних, профилактичких, по потреби и терапијских стоматолошких мера.

Истакнуто је да обука родитеља и старатеља и њихово упознавање са могућностима, као и блиска сарадња и комуникација са дечјим стоматологом, психологом и дефектологом представља основ за остварење циља као што је побољшање здравља деце.

У току, а и након одржаних предавања, професор др Дејан Марковић и асистент др Ана Вуковић, одговарали су на питања учесника трибине.