Одржана трибина „Браћа и сестре: природна подршка особама са аутизмом“

slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ одржана је трибина „Браћа и сестре: природна подршка особама са аутизмом“. Трибина је одржана у организацији Савеза удружења особа са аутизмом и општинског Центра.

Трибину су отвориле директорка општинског Центра Милка Миловановић-Минић и председница управног одбора Савеза и родитељ младића са аутизмом, Весна Петровић.

О овој значајној теми говорили су проф.дрНенад Глумбић и доц.др Мирјана Ђорђевић. Директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић је истакла улогу центра у повезивању значајних актера заједнице и стручњака из система образовања, здравствене и социјалне заштите око тема значајних за припаднике рањивих група које центар кроз своје активности окупља, као и значај информисања за све актере који учествују збрињавању и посдршци овим групама. Када су у питању особе са аутизмом, општински Центар итекако посвећује пажњу спровођењу едукација и радионица у сарадњи са Београдским удружењем  родитеља особа са аутизмом и поједнцима кроз успостављену иновативну социјалну услугу у просторијама Центра истакла је директорка.

Са аспекта родитеља Весна Петровић је поделила са присутнима своје родитељско искуство у подизању детета са аутизмом и млађег детета типичног развоја искрено резимирајући све изазове, тешке и лепе тренутке у том процесу из којих је увек црпила мотивацију и инспирацију да младим родитељима деце са аутизмом буде подршка а да им њено искуство буде смерница истичући своју породицу као лично најважнији ослонац у свему што је радила.

Живот са братом или сестром који има аутистични спектар поремећаја (АСП) свакако чини тај однос посебним и јединственим. Када дете у породици има поремећај, то утиче на целу породицу. Такође, чињеница је да све чланове породице таква ситуација може и ојачати и узнемиравати. Степен ових конкретних ефеката разликује се од породице до породице и од особе до особе. У сваком случају, постоје фактори који могу ојачати породице и смањити стресоре закључак је са ове трибине која је била организована и креирана с циљем да родитељима и стручњацима пружи важне информације и практичне савете за помоћ и подршку браћи и сестрама деце са аутизмом.