Одржана радионица „Значај превенције и препознавања насиља над старијим женама, као и обезбеђивања ефикасних мера заштите“

slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и исоба са инвалидитетом „Нови Београд“ у ул.Булевар Милутина Миланковића 34, одржана је прва од три радионице на тему „Значај превенције и препознавања насиља над старијим женама, као и обезбеђивања ефикасних мера заштите“. Радионицу је уз подршку општинског Центра организовало Удружење грађана Снага пријатељства-Амитy.

Иако су Уставом Републике Србије и законима насиље и дискриминација забрањени, друштво у коме живимо је насилно и дискриминаторно. Нису тога поштеђене ни старије особе, а посебно старије жене, које су три пута чешће жртве насиља од старијих мушкараца. Од почетка ове године, до данашњег дана, у нашој земљи, убијено је осам жена старих 65 и више година.

Након обраћања Надежде Сатарић, испред организатора, која је појаснила разлоге и значај разговора са стручњацима из различитих сектора на тему превенције и заштите старих од насиља, присутне колеге испред домаћина је поздравила директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић нагласивши заинтересованост општине Нови Београд и општинског Центра за покретање ове теме и мобилисање свих ресурса у заједници у циљу заштите, унапређивања и промоције права најстаријих суграђана. Директорка је предочила колегама могућности коришћења капацитета Центра за едукације грађана као и обуке стручних радника како би постиглинајвиши  степен пажње свих у заштити права најстаријих грађана посебно жена изнад 65 година које су евидентно вишеструко угрожене и у већем проценту жртве кривичних дела из области насиља у породици.

Ова радионица је била прилика да се поред усвајања нових знања, размене мишљења и сучеле ставови представника различитих сектора који учествују у превенцији и заштити од насиља.

Представници Центара за социјални рад из више београдских општина, као и представници полицијских управа Града Београда су дали своја виђења не само проблема него и могућности њиховог решавања као и суочавања са свим изазовима који се налазе пред овим двема институцијама.

Сви смо у обавези да пријавимо сумњу на насиље, то је не само наша морална грађанска већ и законска обавеза.Посебно је велика одговорност на здравственим, социјалним и свим другим друштвеним установама, укључујући и организације цивилног друштва, да предузму мере у циљу превенције и брзог и ефикасног спречавања насиља над остарелим женама, а не да чекају да им се жртве саме обрате за помоћ порука је са ове радионице.