Одржана 19.манифестација „И ја сам дете са ове планете“ испред општине Нови Београд

slika slika slika

У петак, 4.октобра на платоу испред општине Нови Београд одржана је деветнаеста  по реду инклузивна манифестација “И ја сам дете са ове планете” коју традиционално организује Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама “Нови Београд”.

И ове године  покровитељ манифестације је општина Нови Београд, а од 2016. године и општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд” у улози партнера и подршке у повезивању локалних актера социјалне и здравствене заштите и образовања у процесу промоције, заштите и унапређења права рањивих група грађана, посебно деце.

Близу четири стотине активних учесника, од најмлађих полазника предшколских вртићких група предшколске установе 11.април до најстаријих, времешних новобеограђана изнад шездест пет година из КУД “Јелече” представили су своје културно – уметничко стваралаштво. У богатству различитости и хармонији осмеха и радости заблистала је инклузија на делу. Своје необичне и скривене таленте и вештине показала су и деца и млади са сметњама у развоју и различитим облицима инвалидитета. Они су заједно са својим другарима из вртића и школа показали како се остварује инклузија у пракси, показујући тиме де су и они „деца ове планете“. Посебно се истакла карате секција општинског Центра која се реализује у партнерству са карате клубом “Сингидунум”.

Распевани хорови новобеоградских школа “Душко Радовић, “Младост” и “Надежда Петровић” , балерине из балетског студија “Ружица” и плесачи плесног студија “Али” били су право освежење.

На петнаест штандова испред општине представљени су различити радови са радно-окупационих и креативних радионица чланова различитих удружења за помоћ и подршку особама са инвалидитетом и њиховим породицама. Међу излагачима били су и корисници три установе социјалне заштите резиденцијалног типа из домова “Срце у јабуци” из Панчева, Стамнице и Ветерника и  дневног боравка “Сунце” са Новог Београда.

Корисне савете у спровођењу превенције у заштити оралног здравља, родитељима и деци су давали представници Удружења превентивних И дечијих стоматолога Србије и студенти ипрофесори Стоматолошког факултета. Креативни учитељи Србије су упознали заинтересоване са могућностима унапређења рада са децом од првог до четвртог разреда која показују тешкоће у учењу и испољавају различите сметње у развоју.

На манифестацији су били и представници Црвеног крста Новог Београда и удружења Снага пријатељства Амитy.

Ова манифестација такође представља увод у активности општинског Центра поводом обележавања Дечје недеље на Новом Београду као најважнија републичке манифестација у области заштите и промоције дечјих права.

Све госте и учеснике манифестације је поздравио и охрабрио да наставе своје активности председник општине Нови Београд, Александар Шапић.

Испред општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд” на учешћу и подршци свим учесницима се захвалила директорка Милка Миловановић-Минић пожелевши свима добродошлицу, лепо дружење, нова пријатељства и незаборавне успомене наглашавајући да је данашња манифестација само део разноврсних  активности Центра у оквиру Дечије недеље чији је овогодишњи мото  „Да право свако дете ужива лако!“

Председница Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама “Нови Београд”, Радомирка Божиновски се захвалила свима на подршци и разумевању значаја одржавања ове манифестације истакавши да је радује све већи број учесника из године у годину.

На данашњој манифестацији кроз богат културно-уметнички програм промовисано је право деце на различитост, одмор и квалитетно слободно време, на релаксацију и игру али и на значај и обавезу друштва да брине о свој деци, а посебно деци са инвалидитетом, и да им обезбеди што квалитетнију интеграцију у друштво.