Одржана 16. манифестација „И ја сам дете са ове планете“

slika slika slika slika

Дечја недеља је и ове године прилика да се створе још бољи услови за остваривање права детета на одмор и квалитетно слободно време, на игру и релаксацију која одговара узрасту детета, као и слободно учешће у културном животу и уметности, поштујући одговарајућа међународна и национална документа као и позитивне прописе. Дечја недеља ће бити обележена и на општини Нови Београд па је тим поводом данас, на платоу испред зграде општине, одржана манифестација „И ја сам дете са ове планете“.

Председник општине Нови Београд, Александар Шапић истиче да ће општина Нови Београд наставити као и до сада да даје подршку свој деци на територији општине пре свега кроз бесплатне програме подршке њиховом развоју. Бројни спортско-рекреативни, културно-уметнички и едукативни програми биће доступни деци свих узраста. Циљ је да помогнемо родитељима релаксацијом кућног буџета да омогуће својој деци да што квалитетније одрастају у здраве и успешне грађане Новог Београда.

– У оквиру Дечје недеље у складу са њеним општим циљевима промовисаћемо ову подршку и информисати грађане путем нашег Сервисног центра о бесплатним програмима. Истовремено грађани ће имати прилику да дају своје предлоге и идеје за креирање будућих програма а ми ћемо се трудити да у својим могућностима одговоримо подршком. Општина је и ове године подржала манифестацију којом се обележава Дечја недеља „И ја сам дете са ове планете“ која има за циљ да промовише и подсети на нашу обавезу укључивања особа са инвалидитетом у све сегменте друштвеног живота – нагласио је Александар Шапић.

В.д. директора Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ Милка Миловановић-Минић је истакла значај интеракције деце са било којим обликом ометености са здравом децом.

– Та интеракција је неопходан корак ка стварању амбијента једнаких шанси за развој све деце јер омогућава превенцију изолације и дискриминације која је још увек у великој мери присутна у нашој заједници према деци са проблемима у развоју. Дугорочно оваквим интеракцијама спречавамо стварање предрасуда у односу на особе са инвалидитетом – рекла је Милка Миловановић-Минић која је испред општине Нови Београд отворила овогодишњу манифестацију „И ја сам дете са ове планете“.

Манифестација је ове године, шеснаести пут за редом окупила највише учесника до сада, око три стотине активних учесника са различитим програмским тачкама. На једном месту, на платоу испред општине Нови Београд своје вештине и знања показала су деца са инвалидитетом заједно са другарима из више вртића и београдских основних и средњих школа.

Манифестација је протекла у складу са основним мотом Дечје недеље – „Играм да не бригам!“