Одржан шести стручно-научни скуп са међународним учешћем „Актуелности у едукацији и рехабилитацији особа са сметњама у развоју“

slika slika

У суботу и недељу, 25.-26. маја у сали 1 општине Нови Београд је одржан стручно-научни скуп са међународним учешћем АКТУЕЛНОСТИ У ЕДУКАЦИЈИ И РЕХАБИЛИТАЦИЈИ ОСОБА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ.

Скуп је организовао Ресурс центар за специјалну едукацију и Асоцијација за когнитивну рехабилитацију из Београда а помоћ при организацији и реализацији скупа је пружио општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

Скуп је отворио председник организационог и програмског одбора проф.др Горан Недовић истакавши да је циљ овог скупа пре свега упознавање стручне и научне јавности са актуелним тенденцијама у раду са децом, младима и одраслим особама са сметњама у развоју као и размена знања и искустава између стручњака, истраживача и активиста који се из перспективе различитих научних дисциплина теоријски и практично баве едукацијом и рехабилитацијом особа са сметњама у развоју. Он се посебно захвалио на разумевању и подршци око организације скупа председнику општине Нови Београд, Александру Шапићу и директорки општинског Центра, Милки Миловановић-Минић .

Испред општине Нови Београд, захвалницу је примила Милка Миловановић-Минић обративши се великом броју присутних професора и колега из Србије и целог региона речима:
„Поносни смо што ћемо у наредна два дана као домаћин скупа бити место сусрета сјајних стручњака и професионалаца у области специјалне едукације и рехабилитације који ће размењивати своја искуства, знање и идеје око унапређења квалитета живота и свакодневног функционисања пре свега деце и младих са инвалидитетом и њихових породица и што ћемо тако допринети развоју струке“.

На конференцији је учествовало 195 уцесника и то 170 из земље и 25 из иностранства (САД, Хрватска, БиХ, Црна Гора и Северна Македонија). Присутне колеге су могле да чују 75 излагања, од цега 52 усмена саопстења и 23 постер презентације из области образовања, здравства и социјалне заштите. На скупу су учествовали и своје радове представили професори и студенти са Универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Призрену, Цетињу, Индијани.

На скупу је саопштен велики број врло интересантних и значајних стручних радова међу којима и рад:

Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ – иновативна и јединствена установа социјалне заштите локалног карактера у оквиру кога је представљен спектар активности општинског Центра као и циљеви и задаци које Центар остварује самостално и у сарадњи са партнерима, са посебним освртом на резултате досадашњих, реализованих активности али и на представљање оних које су планиране за период који је пред нама.

Центар својим многобројним активностима делује на умрежавање различитих актера из сфера образовања, здравствене и социјалне заштите. Такође, Центар остварује значајан утицај на медијску видљивост вулнерабилних група грађана кроз континуирану сарадњу са електронским и штампаним медијима. Својом проактивном улогом на локалном нивоу доприноси дугорочнијој одрживости различитих услуга намењених старима, деци и особама са инвалидитетом кроз повезивање различитих социјалних актера.