Одржан семинар “Практичне интервенције у раду са децом са аутизмом- европски модели”

slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд”, у оквиру активности поводом обележавања Светског дана аутизма, невладина организација “Помоћ породици” је у сарадњи са општинским Центром организовала бесплатну едукацију за дефектологе под називом “Практичне интервенције у раду са децом са аутизмом- европски модели”. Предавачи су били проф.др ненад Глумбић, са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију и Благоје Вучинић, експерт за рад са децом са аутизмом из Клинике за аутизам и сродне поремећаје из Лондона.

У уводној речи, др Стеван Несторов је истакао значај  овог семинара : “На ову идеју смо  дошли   сагледавајући  потребу стручњака дефектолога за новим знањима из области практичних интервенција у раду са децом која болују од аутизма”.
Испред организације „Помоћ породици“ Општини Нови Београд и општинском Центру захвалила се Др Љиљана Абрамовић – Савић посебно на исказаном разумевању и подршци за савремене тенденције развоја специјалних школа по узору на Европске и истакла значај оснивања и доприноса Центра у будућим активностима на унапређењу квалитета образовања деце са тешкоћама у развоју и аутизмом.

У име домаћина присутне је поздравила директорка Центра, Милка Миловановић-Минић нагласивши да општина и Центар препознају значај  и дају допринос у сфери свог деловања и могућности развоју иновативних ванинституционалних облика заштите, помоћи и подршке рањивим групама у процесу заштите, унапређења и остваривања права у заједници као и подршку стручњацима и родитељима кроз организацију бесплатних едукација.

На самом почетку семинара о родитељској улози у животу детета са аутизмом, о тешкоћама и изазовима, о лепим и понекад тешким тренуцима, са великом љубављу и мајчинском вером говорила је др Ана Николић мајка детета са аутизмом обраћајући се стручњацима:“ Дете са аутизмом је првенствено дете, које поред аутизма има своје мисли, осећања и бројне вештине. У циљу постизања најефикаснијих резултата у третману деце са аутизмом, дете, родитељи и дефектолог морају функционисати као нераскидива целина. Рад са дететом са аутизмом је заправо рад са целом породицом. Дете са аутизмом је првенствено дете, које поред аутизма има своје мисли, осећања и бројне вештине. У циљу постизања најефикаснијих резултата у третману деце са аутизмом, дете, родитељи и дефектолог морају функционисати као нераскидива целина.Треба имати бескрајно много стрпљења и треба увек имати у виду да је најтеже детету са аутизмом, а не особама у околини. Наша деца нас уче да сагледамо љубав, живот и срећу у другачијем светлу.“

На семинару су присуствовали дефектолози из школа, предшколских установа, домова здравља и установа социјалне заштите:ШОСО Видовдан Бор, ШОСО Милан Петровић Нови Сад,ШОСО Радивој Поповић Сремска Митровица,Школа за децу оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ из  Земуна,  Специјалне основне школе из Београда: “Бошко Буха” Милоје Павловић”, “Стефан Дечански”, “Драган Ковачевић”, “Свети Сава” Умка, “Душан Дугалић” , “ Драган Херцог” ,”Херој Пинки “ из Бачке Паланке,”Дом здравља Земун, Дом здравља Звездара, Центар за заштиту одојчади Звечанска, Савез удружења особа са аутизмом, Друштво дефектолога Србије, Предшколска установа Пегаз, Предшколска установа Звездара.