Одржан први час упознавања са елементима каратеа за особе са инвалидитетом

slika slika

Општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ је у сарадњи са Карате клубом „Сингидунум“ у просторијама Центра, Булевар Зорана Ђинђића 64, организовао први час упознавања особа са инвалидитетом, њихових родитеља и васпитача са елементима каратеа.

Пратећи европске и светске трендове где се све више пажње посвећује особама са сметњама у развоју и њиховој рехабилитацији путем спорта, Карате клуб „Сингидунум“ 2009. године развио је још један сегмент тренажне технологије – карате програм за особе са сметњама у развоју. Карате клуб „Сингидунум“ са Карате клубом „Зрењанин“ је уједно и први клуб у Србији који је спровео карате програм за особе са сметњама у развоју.

На почетку часа, који је одржан 2. марта, присутне је испред Центра поздравила в.д. директор Милка Миловановић-Минић и пожелела добродошлицу на прву активност у реновираним просторијама центра истакавши да „спорт и спортске активности доприносе већем степену социјализације, самопоштовања и квалитетнијег и храбријег самозаступања код особа са инвалидитетом на шта указују бројна истраживања као и наша лична искуства“.

Часу практичног упознавања са елементима каратеа и позитивним ефектима на раст и развој особа са сметњама у развоју, присуствовали су ученици Специјалних основних школа „Вељко Рамадановић“ и „Радивој Поповић“ са оштећењем вида и слуха, ученици школе „Нови Београд“, чланови удружења особа са инвалидитетом „Победник“, „Плава шкољка“, МНРО „Нови Београд“ Друштва за аутизам „Београд“ и Друштва за церебралну и дечију и парализу“Нови Београд“и чланови Центра за интеграцију деце и младих „Звезда“, као и гости из Параолимпијског комитета РС.

Мали демонстратори каратеа су показали будућим другарима из публике кате различитог степена сложености по инструкцијама мајстора каратеа Емила Богојева.

Часови каратеа ће бити бесплатно организовани четвртком за све заинтересоване особе са инвалидитетом у просторијама Центра.