Одржан 4. јесењи Фестивал родитељства новог доба

slika

 

У петак 30.новембра у сали 1 ГО Нови Београд одржан је 4.јесењи Фестивал родитељства новог доба.

Фестивал је организовало Удружење родитељство Новог доба у сарадњи са општинским Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ .

Тема овог фестивала није била везана само за изазове савременог родитељства већ и за начине помоћи и подршке родитељству на локалном нивоу од стране институција и различитих организација цивилног друштва.

Први део фестивала је био посвећен представљању  општинског Центра, јединственог по много чему као и организација са којима Центар сарађује и које користе капацитете центра у организовању и пружању подршке деци и младима са различитим развојним проблемима и тешкоћама интеграције у социјалну средину.

Испред Удружења Родитељство Новог Доба учеснике и посетиоце фестивала је поздравила  Наташа Вукићевић  која је нагласила значај правовремене и квалитетне припреме младих будућих родитеља за изазове родитељства.

У име домаћина велики број посетилаца посебно младих, студената Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду поздравила је директорка општинског Центра Милка Миловановић-Минић одржавши предавање на тему “ Начини помоћи и подршке родитељима деце са сметњама у развоју кроз улогу општинског Центра“. „Центар повезује различите актере заједнице у креирању што квалитетнијег и подстицајнијег амбијента за раст и развој деце различитог ураста и развојног потенцијала“-нагласила је.

У првом сату фестивала представили су се: Удружење „Помоћ породици“ (Виолета Несторов и др Љиљана Абрамовић Савић), Удружење самохраних родитеља деце са инвалидитетом „Плава шкољка“ ( Надица Блажић) и Центар за интеграцију младих без адекватног родитељског старања „Звезда“(Нена Николић).

Након представљања  рада удружења на креирању помоћи и подршке родитељима и деци из осетљивих група уследила су веома интересантна предавања  и компетентни предавачи: Марија Матић, Ивана Мушкиња, Тања Петровић и Момчило Степановић који су изнели своја искуства и савете за подстицање и унапређење развоја и одрастања деце предшколског и раног школског узраста.

Жеља организатора је била  да садржај овог фестивала буде обогаћен различитим приступима родитељству каи и васпитању и образовању све деце како би смо заједнички, повезујући се у својим различитим улогама у одрастању и образовању деце активно допринели остваривању процеса инклузије и интеграције све деце без обзира на њихове индивидуалне разлике.