Обука за ЕЦДЛ сертификат за младе из социјално рањивих група

slika slika slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ одржан је инфо дан као прва активност којом је почела реализација пројекта  „PredICT the future!” – оснаживање младих са инвалидитетом и/или без родитељског старања за запошљавање кроз обуке и међународно признату сертификацију за дигиталне вештине, који финанисира Министарство омладине и спорта.
Пројекат реализује Удружења Youth for impact у партнерству са општинским Центром.
Млади ће у оквиру овог пројекта имати могућност да добију обуку, као и најраспрострањенији и најпризнатији светски сертификат за проверу знања корисника персоналних рачунара (ЕЦДЛ), што га чини најважнијим допунским сертификатом свакој пријави за посао која захтева било какве информатичке вештине. Обука и тестирање ће се финансирати из средстава пројекта, као и све друге активности у које су укључени млади, те учесници неће имати никаквих финансијских издатака.

На почетку инфо сесије све учеснике је поздравила председница Удружења Youth for impact, Итана Миљанић, која је приближила  саму идеју и разлоге покретања иницијативе за реализацију овог пројекта који има за циљ да оснажи младе да са више самопоуздања конкуришу за будући посао.

„ Центар непрестано анализира и ослушкује потребе свих рањивих група и у складу са актуелним законским оквиром, прописима и расположивим ресурсима уз подршку општине Нови Београд доприноси стварању услова за адекватну подршку свима а посебно младима из социјално осетљивих група у сарадњи са различитим државним институцијама и удружењима грађана“ истакла је директорка Милка Миловановић-Минић пожелевши свим учесницима успешну обуку.

Испред регионалне ЕЦДЛ Канцеларије, шефица канцеларије Бојана Минић је учесницима представила ЕЦДЛ сертификат и начин на који ће тећи обука и само тестирање до стицања ЕЦДЛ сертификата.

У пројекту учествују:

-Удружење самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом ”Плава Шкољка”

-Удружење хранитеља Београда с подружницама

-Центар за интеграцију младих без адекватног родитељског старања“Звезда“ и други заинтересовани млади које окупља општински Центар.

Обука ће кренути одмах након информативног дана и трајаће два месеца, након чега ће сви кандидати бити тестирани. На самом крају процеса, кандидати ће добити сертификате о положеном тесту ЕЦДЛ.

На првој активности је учествовало 25 младих из Београда, Ниша и Ваљева.