Обележен Светски дан детета манифестацијом „Гледај ме срцем да би ме боље разумео“

slika slika

Општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ већ трећу годину за редом организује инклузивну манифестацију поводом обележавања  Међународног дана детета, ове године под слоганом „ГЛЕДАЈ МЕ СРЦЕМ ДА БИ МЕ БОЉЕ РАЗУМЕО“

Светски дан детета је празник који је установљен давне 1954 године. Неколико година касније (1959), баш на тај дан,Уједињене нације су усвојиле декларацију о правима детета. На исти дан 20.новембра 1989 године , на Генералној скупштини Уједињених нација усвојена је Конвенција о правима детета. Република Србија је једна од првих земаља потписница ове конвенције и зато је важно да се подсетимо одговорности да штитимо и промовишемо права деце у нашој земљи.

Манифестације је организована у уторак 20.новембра у просторијама општинског Центра у ул.Народних хероја 42. На манифестацији  су учествовали ученици ОШ“Лаза Костић“, ОШ“Надежда Петровић” и  ОШ „Нови Београд“, малишани из ПУ „11.април.“, чланови Удружења „Живимо заједно“, МНРО Нови Београд,  Савеза за ЦДП Београда, и бројни заинтересовани грађани.

Манифестацију је отворила директорка Центра, Милка Миловановић-Минић која је подсетила све присутне на значај овог дана када су светски лидери проценили да је деци потребна посебна конвенција којом би се штитила њихова права јер је особама млађим од 18 година често потребна посебна нега и заштита у односу на  одрасле.

“ Желимо да се данас подсетимо дечијих права на здраво, безбедно и срећно детињство али и обавезе друштва и локалне заједнице да та права промовишу и штите. Општина Нови Београд и општински Центар свакодневно раде на унапређењу подршке свој деци у циљу здравог одрастања“.

Председници удружења, Дејан Козић и Радомирка Божиновска су поздравили све учеснике најавивши музички програм који су њихови чланови брижљиво припиремали.

Манифестацији је присуствовала представница Министарства за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту, госпођа Јулијана Станисављевић.

Све је било зачињено музичким одабиром проф.Милета Ђурића и ученика ОШ”Лаза Костић”.
Уз аниматора и релаксациону масажу, сви учесници су добили послужење и играчке, а на крају су имали прилику да  боћају са члановима боћарског клуба “Бисери” што је многима причинило право задовољство !