Обележен Међународни дан толеранције у општинском Центру

slika

У четвртак 14. новембра у  просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“  у  ул.Булевар Милутина Миланковића 34, одржана је трибина посвећена обележавању Међународног дана толеранције.

У свету и у Републици Србији, Међународни дан толеранције се обележава са циљем истицања потребе за толеранцијом у друштву и указивања на негативне ефекте нетолеранције.

Поводом овог важног датума  организована је прва од две планиране трибине, трибина О ТОЛЕРАНЦИЈИ НА ТОЛЕРАНТАН И РАЗЛИЧИТ НАЧИН.

Учесници на овој трибини поред наших најмлађих и најстаријих корисника бесплатних услуга које Центар организује биле су и особе са инвалидитетом, чланови њихових породица и пратиоци.

„Инклузија различитости у хармоничну целину и друштво једнакости није могућа без конкретних активности на локалном нивоу, зато наш јединствен Центар уз подршку општине Нови Београд свакодневно кроз своје различите акције доприноси очувању вредности толеранције“-казала директорка Центра, Милка Миловановић-Минић у поздравној речи.

Уводничари на трибини су били: мр Надежда Сатарић испред удружења Снага Пријатељства Амитy, Марија Микетић-књижевница и проф.у пензији Мирослав Маринковић испред КУД „Јелече“.

Трибину су отворили најмлађи учесници, ученици ОШ „Лаза Костић“ хорским наступом за који их је с великом посвећеношћу и пажњом припремио проф.музичког васпитања у пензији, Миле Ђурић.

На маестралан, сасвим природан и једноставан начин уводничари, компетентни професионалци у својим областима отворили су тему толеранције провлачећи њене вредности кроз потке своје професије приближавајући на тај начин своје професионално искуство активним слушаоцима. Резултат овог сјајног дијалога био је лако постигнут општи консензус око значаја и вредности толеранције који надилази родне, статусне и генерацијске разлике.

ПОШТОВАЊЕ, РАЗУМЕВАЊЕ, СТРПЉЕЊЕ, СОЛИДАРНОСТ, ХУМАНОСТ, ЉУБАВ И ПАЖЊА биле су речи које су обојиле ватрометом боја исказе сваког од учесника!

Заједнички закључак размене међугенерацијског мишљења је да је важно да сви будемо толерантни а да су кључне особине које треба неговати да бисмо били такви: пристојно владање, поштовање према другима и другачијима и стални осећај одговорности према другима.