Обележен Међународни дан старих у општинском Центру

slika

У среду 30. септембра у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ у ул. Булевар Милутина Миланковића 34,  у сарадњи са Удружењем грађана “Амитy”- Снага пријатељства обележен је Међународни дан старих трибином и пригодним културно-уметничким програмом уз пуно поштовање свих прописаних мера заштите.

Трибину је отворила директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић. Говорећи о значају који континуитет активности има за најстарије истакла је да општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ уз подршку општине Нови Београд настоји да буде ослонац и подршка испуњавању циљева локалне и националне стратегије социјалне заштите у делу који се односи на најстарије организујући различите бесплатне програме и активности подршке. Криза изазвана проглашењем пандемије КОВИД 19 је у многоме утицала на начин организације помоћи и подршке али нас није спречила да је и даље у актуелној ситуацији и својим могућностима пружамо.“

„Ове године другачије од свих претходних због проглашене пандемије КОВИД 19 организовали смо дружење и разговор у малој групи како би испоштовали све прописане мере и чули шта о овој највећој здравственој кризи у новијој историји имају да нам кажу наши најстарији“-рекла је мр Нада Сатарић отварајћи дискусију.

На трибини су учешће узели наши најстарији суграђани из општина Савски венац, Земун и Нови Београд. Културно-уметнички програм су извели чланови новобеоградског КУД-а „Јелече“, композитор и професор музичког у пензији, Миле Ђурић. Уметнички допринос дали су и представници Клуба књижевника општине Земун.

1.октобар је као  Међународни дан старих установљен од стране генералне скупштине УН давне 1990 године.

Пуних тридесет година овај значајан датум је прилика да се укаже на проблеме и потребе најстаријих, да се подстакну владе да утичу на стварање стимулативног амбијента за пуно поштовање, заштиту и унапређење права старих.

Институт Батут је на свом званичном сајту навео циљеве Међународног дана старијих особа 2020:

-Упознати стручну и општу јавност о стратешким циљевима Декаде активног старења.

– Изградити платформу за иновације и промене, која ће омогућити повезивање људи и размену идеја.

-Подржати земље у планирању и реализацији активности, на начин да ће свакој земљи стајати на располагању вештине и алати који ће омогућити креирање политике здравог старења.

– Располагати квалитетнијим подацима о здравом старењу на глобалном нивоу.

-Подизање свести о посебним здравственим потребама старијих особа, њиховом доприносу сопственом здрављу и функционисању друштава у којима живе.

– Подизање свести о значају здравствених радника и сарадника у пружању здравствене заштите старијим особама, са посебним освртом на професију медицинских сестара.

– Изнети предлоге за смањење неједнакости у здрављу старијих особа међу развијеним земљама и земљама у развоју.

-Повећати разумевање утицаја пандемије КОВИД-19 на старије особе, здравствену политику и систем здравствене заштите.