Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом у општинском Центру за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом

slika slika slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом одржана је трибина – Аутизам и придружени здравствени проблеми.
Трибину је организовало Београдско удружење за помоћ особама са аутизмом у сарадњи са општинским Центром. Трибина је само једна од активности које је организовао општински Центар како би се скренула пажња на особе са инвалидитетом,  њихове потребе и проблеме са којима се свакодневно суочавају.

Аутизам је неуроразвојни поремећај који се јавља у раном детињству. Поред присутних проблема развоја, често су присутни и додатни здравствени (телесни и психички) проблеми. Присутност ових проблема утиче на тежину поремећаја, ток и прогнозу као и на врсте и успешност интервенција које се примењују. Присутан је ризик да тешкоће не буду правовремено препознате, нити адекватно третиране.

Велки број присутних родитеља, стручних радника и студената је испред организатора поздравио – председник удружења Мирко Гојић захваливши се општини и општинском Центру на подршци и разумевању за значај теме најавивши нове сличне трибине са циљем подршке родитељима особа са аутизмом на којима ће говорити различити представници струке.

Испред домаћина трибине присутне је поздравила директорка општинског Центра, Милка Миловановић- Mинић, истакавши сензибилисаност Центра и општине Нови Београд да подржи активности које су усмерене на едукацију, информисање и помоћ родитељима деце са аутизмом као и подршку деци и младима са аутизмом кроз учешће у разноврсним активностима које се организују у капацитетима центра.

На трибини је говорио др Ненад Рудић, еминентни психијатар ( Институт за ментално здравље, Београд, Палмотићева).Током предавања др Ненад Рудић је говорио о најчешћим здравственим проблемима код особа са аутизмом, као и о препорукама у вези третмана што је посебно занимало родитеље.

После уводног предавања присутни родитељи, стручни радници и студенти су имали могућност да поставе различита питања др Ненаду Рудићу на које је он одговорио и пружио додатне смернице и драгоцене савете око третмана здравствених тегоба код деце са аутизмом.

У општинском Центру је организовано више едукативних и креативних радионица у сусрет обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом које су окупиле велики број особа са инвалидитетом са Новог Београда, Звездаре, Чукарице, Старог града, Обреновца и Земуна као и чланове њихових породица и заинтересованих стручних радника.