Обележен Европски дан самосталног живота

slika slika

У петак, 4. маја у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом“Нови Београд“ Центар за самостални живот инвалида Србије (ЦИЛС) је у сарадњи са општинским Центром обележио Европски дан самосталног живота трибином на којој су говорили Мимица Живадиновић, потпредседница Центра за самостални живот инвалида Србије и др Дамјан Татић, члан Комитета Уједињених нација за права особа са инвалидитетом и експерт Савета Европе, УНДП-а, УНИЦЕФ-а и ИЛО-а. Тема овогодишњег обележавања је била „Препреке у остваривању бирачких права ОСИ“.

Испред домаћина, општине Нови Београд и Центра учеснике трибине је поздравила директорка општинског Центра Милка Миловановић-Минић, истакавши опредељеност Центра да уз подршку општине Нови Београд у сарадњи са локалним и националним удружењима, организацијама и појединцима активно допринесе бољем положају и квалитетнијем функционисању особа са инвалидитетом како на Новом Београду тако и у свим осталим општинама кроз различите едукативне, промотивне, радно-креативне и рекреативне програме.

Европски дан самосталног живота је установљен 2014 године од стране Европске мреже за самостални живот-ЕНИЛ,чији је ЦИЛС члан како би се присетили свог настанка и развоја.

Овај дан се широм Европе обележава прославама, протестима или различитим другим активностима,како би се подигла свест о значају самосталног живота за особе са инвалидитетом.

Конвенција о  правима особа са инвалидитетом УН, донета 2006 године, и представља први документ који признаје особама са инвалидитетом право на живот у својој заједници као њеним пуноправним грађанима. Република Србија је конвенцију ратификовала 2009 година и тиме се  обавезала да своје законодавство прилагоди одредбама овог документа.

Након трибине у општинском Центру је  организована и “ Креативна радионица за све” на којој су се дружили и креативно изражавали заинтересовани учесници из различитих циљних група које центар окупља  са партнерима  из организације МУЛТИКУЛСРБИЈА.

Многе дефиниције самосталног живота подразумевају укључивање и подршку виде као концепт остваривања могућности да се буде потпуно укључен у заједницу на различите начине.
Основни предуслови да би се то остварило су доступност и приступачност услуга подршке, као и установа и објеката,од значаја за све грађане.

Општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ као јединствена установа овог типа у Београду и Србији наставиће у оквиру својих могућности да пружа подршку рањивим групама грађана кроз различите програме и пројекте повезујући их са значајним актерима и појединцима у заједници како би боље и квалитетније  функционисали у свом најближем окружењу.