Новобеограђани у Блоку 44 обележили Дан традиције и добили нову летњу позорницу

slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Постављањем Уметничке сцене у Блоку 44, у организацији Градске општине Нови Београд, Удружењa за зеленији и уређенији блок 44, Уметничког центра „Талија“ и „Траг фондације“, Новобеограђани су јуче обележили Дан традиције 15. септембар.

Ова свечаност посвећена неговању српске историје, народних обичаја и фолклора, поклапа се са прославом Дана српског јединства и националне заставе који се празнује од 2020. године, па је протекла у духу нараодних игара, традиционалне музике и младости која окићена заставама, дефилује обучена у народне ношње.   

Идеја организатора је да се у Блоку 44 постави летња културна сцена као место трајног окупљања свих сценских уметника с Новог Београда и место где ће свој уметнички програм моћи да прикажу све групе грађана, школе и вртићи с Новог Београда. Простор је предиђен за промоцију књига, организовање изложби и представа, као место културног активизама новобеоградских блокова.

Отвајући програм, председник општине Нови Београд Бојан Бован је подсетио да је 15. септембар дан када се сећамо пробоја Солунског фроната у Првом светском рату.

 -Морамо имати велико поштовање према свим жртвама Солунског фронта, као и оним храбрим војницима који су извојевали ту победу – рекао је Бован.- Српску традицију највише одсликава разноликост народних игара и разноликост српских ношњи, а то  мало која држава има, па је права привилегија да у томе ми данас уживамо – додао је Бован.

Кад је реч о постављању Уметничке сцене на Новом Београду, Бован је рекао да ће у Блоку 44 убудуће бити реализовано још много различитих културних садржаја.

У јучерашњем програму, поред чланова фолклорног ансамбла „Талија“ под руководством Драгана Пантелића, предсеника Удружења кореографа Србије, учествовао је и хор Осноновне школе „Младост“ предвођен наставницом музичког Љиљаном Кувељић, као и Ансамбл „Шумадија“. Специјални гости били су чланови културно уметничког друштва из Мексика, државе која свој национални празник обележава 16. септембра.